Hlavní obsah

Zeman odsouhlasil 103 českým občanům vstup do ukrajinské armády

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Rozhodnutí ještě musí spolupodepsat předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Článek

Prezident Miloš Zeman schválil 103 českým občanům vstup do ukrajinských ozbrojených sil. Na Twitteru to ve středu uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

S podpisem dokumentu souhlasí i předseda vlády Petr Fiala (ODS), neboť postup schválila i příslušná ministerstva.

„Pan premiér bude kontrasignovat souhlas prezidenta se vstupem občanů ČR do ukrajinských ozbrojených sil ve všech případech, ve kterých byla žádost kladně vyhodnocena všemi třemi příslušnými resorty,“ uvedl pro Seznam Zprávy jeho mluvčí Václav Smolka.

O tom, že se žádosti o možnost bojovat na Ukrajině vrší na Hradě, informovaly Seznam Zprávy v polovině března. Tehdy jich Ministerstvo obrany evidovalo asi 500.

Fiala se na začátku března se Zemanem dohodnul, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí. Uvedl tehdy, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnout individuální schválení. Na Pražský hrad se v té době obrátilo asi 300 zájemců o výjimku pro zapojení se do cizí armády.

Podle ústavního právníka Jana Kysely prezident Zeman dovršil svým podpisem formální proces schvalování.

„Myslím, že to jsou žádosti, které byly podávány a k nimž se vyjadřovala dlouho zainteresovaná ministerstva obrany, vnitra a zahraničí a ten proces vyjadřování či prověřování byl ukončen tím, že prezident republiky takto rozhodl,“ řekl Seznam Zprávám.

„Prezident udělal to, co udělat měl. Otázkou je, kde jsou ti lidé. Jestli čekají na rozhodnutí a když ho teď dostanou, tak zda teprve vyjedou a nebo jestli tam už jsou. Pokud tam jsou bez souhlasu, tak se dopouštěli páchání trestného činu a potom by byli v režimu té abolice,“ dodal.

Reklama

Doporučované