Hlavní obsah

Válčit na Ukrajině chtějí i Češky. Žádosti se vrší na Hradě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ministerstvo obrany má od občanů Česka už 500 žádostí o vstup do ozbrojených sil Ukrajiny. Do konfliktu se nechtějí zapojit jen muži, ale i ženy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Co se týká žadatelů, jde o široké spektrum profesí i věku, hlásí se muži i ženy. Další podrobnosti k žadatelům bohužel nemůžeme sdělovat, neboť se jedná o správní řízení,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

Všichni tito dobrovolníci však zůstávají v nejistotě, zda odjet mohou a případně co je po návratu čeká. Za působení v cizí armádě jim totiž podle branného zákona nyní hrozí až pět let vězení.

Premiér Petr Fiala se s prezidentem Milošem Zemanem dohodli, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat abolici. Tedy že jejich stíhání bude nepřípustné. Ale vzhledem k počtu žádostí není možné jim poskytnout individuální schválení, ani jim dát kolektivní souhlas.

Žádosti se tak vrší bez vyřízení.

„Z Ministerstva obrany, které žádosti eviduje, tyto dále odchází na ministerstva vnitra a zahraničí ke stanovisku v jejich působnosti. S těmito stanovisky jsou pak odeslány na kancelář prezidenta. Ministerstvo obrany nemá informace o tom, zda již byly některé žádosti schváleny,“ dodala Jana Zechmeisterová.

Podle informací Seznam Zpráv platí, co řekl premiér – prezident jednotlivé žádosti schvalovat nebude.

Podle ústavního právníka Jana Kysely se tak musí Češi spolehnout na veřejný příslib beztrestnosti.

„Já mám pocit, že se má postupovat podle branného zákona. To znamená, že má být získán souhlas prezidenta republiky, ale současně prezident republiky s předsedou vlády říkají, že pokud byste nepodali příslušnou žádost, respektive nečekali na to, až ten souhlas dostanete, tak sice spácháte trestný čin služby v cizím vojsku, ale my vám zaručujeme, že vás ochráníme před trestním stíháním tou abolicí,“ popisuje Kysela vlastními slovy současnou situaci dobrovolníků, kteří chtějí bojovat.

Co hrozí samozvaným bojovníkům

Občan České republiky, který v rozporu s jiným právním předpisem koná službu ve vojsku nebo ozbrojených silách jiného státu, bude potrestán odnětím svobody až na pět let.

- § 321 Trestní zákoník

Kysela zároveň varuje před tím, že slíbená abolice se týká pouze účasti v cizí armádě, na jiné trestné činy se nevztahuje. „Je třeba brát v potaz, že to je jen a pouze ten trestný čin, o kterém se mluví, tedy trestný čin služby v cizích ozbrojených silách. To neznamená, že když bude někdo na Ukrajině páchat jiné trestné činy, tak že bude paušálně poklid, například mučení zajatců,“ dodává ústavní právník.

Bývalý velitel speciálního oddělení SOG (Útvar speciálních operací Vojenské policie) a bezpečnostní poradce Lumír Němec v rozhovoru pro Seznam Zprávy varoval před tím, že válka na Ukrajině je velmi nebezpečná a že by si každý Čech měl svou účast dobře rozmyslet.

„Jedou do války, není to hra. Je třeba si uvědomit, proč tam chci jet. Chci skutečně bojovat za Ukrajinu, nebo mě láká dobrodružství? To je věc číslo jedna. Věc číslo dvě, musí si uvědomit, že pokud tam pojedou, tak je tam skutečně reálné nebezpečí, že umřou,“ upozorňuje na rizika Lumír Němec.

Reklama

Doporučované