Hlavní obsah

Vlevo dole: Konec smíru. Babiš vyrazil dělat kampaň na benzinky

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Andrej Babiš vycítil, jak v krizové situaci získat politické body, a začal se hlasitě zastávat „našich lidí“.

Reklama

Článek

Je to přesně týden, co si politický podcast Vlevo dole pochvaloval, jaká na české politické scéně zavládla po útoku Ruska na Ukrajinu nečekaná jednota. Ale dlouho nevydržela.

Pomoc Ukrajincům začala vadit prvním Čechům a Češkám, kteří mají pocit, že stát by měl pomoci hlavně jim a že uprchlíci jsou nějak málo zubožení. „Zatím těch lidí tolik není, ale jak víme po dvou letech covidu, tyhle nálady se můžou ve společnosti dost rychle zvrtnout,“ říká reportérka Lucie Stuchlíková.

A příležitost za pačesy okamžitě chytil Andrej Babiš, který ještě minulý týden hlasitě chválil premiéra Petra Fialu. Teď rozeslal své poslance po benzinkách fotit ceny nafty, aby sdělili voličům, že vláda „nic nedělá pro naše lidi“.

„Jsme ve válce, ale protože my tu nemáme mrtvé, bomby a zbořené domy, tak je těžké si to připustit. Ale ve válce si můžete gratulovat, když se vás dotkne jen nepohodlí vyvolané drahým benzinem a naftou,“ myslí si Václav Dolejší.

Sen vlády Petra Fialy o rozpočtové odpovědnosti se asi pomalu rozplývá, protože jestli chce zachovat alespoň nějaký sociální smír, musí kromě uprchlíků pomoci i českým domácnostem. A Česku se jako bumerang vrátí neochota podílet se na péči o běžence z předchozích migračních vln.

O čem se po udělování státních vyznamenání bude mluvit na Radě České televize? Co horšího můžete dostat k MDŽ než karafiát? A jak se bude jmenovat Vlevo dole tour a kam pojede jako první? Aktuální epizodu politické talkshow si pusťte v přehrávači v úvodu.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované