Hlavní obsah

Vlevo dole: Své nepřátele sjednotil a své obhájce rozhádal. Charašo, Putin

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

I největší dosavadní Putinovi čeští obhájci – Zeman, Klaus a Okamura – se cítí podvedeni.

Reklama

Článek

Vladimiru Putinovi se povedlo neuvěřitelné: rozhádaná Evropa se sjednotila, dosud váhající Unie dělá rozhodné kroky, pacifistické Německo přestává lavírovat kvůli byznysu s Ruskem, neutrální státy jako Švýcarsko, Finsko nebo Švédsko posílají Ukrajincům zbraně.

Dokonce i lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš chválí postoj premiéra Petra Fialy, kterého ještě nedávno týral na nekonečných nočních parlamentních schůzích. A právě domácí politická odezva na ruské napadení Ukrajiny je tématem pro aktuální epizodu politického podcastu Vlevo dole a jeho autory Lucii Stuchlíkovou a Václava Dolejšího.

„Překvapivá je reakce Okamurovy SPD, která dosud patřila k hlavním obhájcům Ruska. A najednou, když podle průzkumů 87 procent Čechů odsoudilo ruskou invazi a 69 procent lidí chce pomoci uprchlíkům, Tomio Okamura ztratil základní kameny své politiky,“ míní Stuchlíková.

Kromě populisty Okamury po jistém váhání dávají ruce pryč od Putina i dva jeho nejvýznamnější čeští zastánci – prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus.

„Oba se cítí podvedeni: My se vás tady do krve zastáváme a vy nám pak uděláte tohle?! Udělal jsem si na Twitteru anketu, proč Zeman úplně otočil. Jednoznačně vyhrála možnost, že jde o syndrom zhrzené milenky, pro kterou hlasovalo 69 procent lidí,“ říká Václav Dolejší.

Proč považujeme Ukrajince za „svoje lidi“? Máme některé uprchlíky opravdu radši než jiné? A bojí se i muži? Poslechněte si aktuální epizodu politické talkshow Vlevo dole v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované