Hlavní obsah

Vlevo dole: Invaze na pozvání. Zeman a Okamura hledají, jak omluvit válku

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Tomio Okamura varuje před invazí. Ovšem uprchlíků z Ukrajiny.

Reklama

Článek

Putinova vojska vjela na Ukrajinu a celá pátá kolona Ruska v Česku si láme hlavy, jak tenhle tank přemalovat narůžovo. Téma pro další díl politického podcastu Vlevo dole.

Zatímco celá Evropa kritizuje jednání Ruska, český prezident se zmohl jen na strohý vzkaz, že Putinovy kroky „zvyšují riziko vojenského konfliktu a snižují naději na diplomatické řešení“.

Podle Václava Dolejšího je tak Miloš Zeman nejspíš jediným evropským státníkem, který invazi na Ukrajinu neodsoudil. „To se snad ani nedá vydávat za nějaké stanovisko, to je jen konstatování reality. Ano, když do cizí země pošlete tanky, většinou tím zvyšujete riziko války,“ říká Lucie Stuchlíková.

Kdy se vlastně z Miloše Zemana stal zarytý fanoušek Ruska a co ho k tomu vede? Možností je řada – podpora v kampani, kšefty jeho okolí nebo prostá touha naštvat ostatní. „Nepodceňoval bych ani zraněné ego z dob, kdy se na Zemana na Vysočině všichni vykašlali, ale ruští činovníci za ním vytrvale jezdili,“ říká Václav Dolejší.

Ale nezahálí ani ostatní. V SPD vymysleli eufemismus roku „invaze na pozvání“ a Tomio Okamura se mohl vrátit ke svému srdcovému tématu – uprchlíkům.

Může vláda Petra Fialy i za válku na Ukrajině? Balí už si exposlanec Ondráček kufry do Luhansku? A za co vyjadřujeme uznání Tomiu Okamurovi? Aktuální epizodu podcastu si poslechněte v přehrávači v úvodu.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované