Hlavní obsah

Vlevo dole: Zeman rozhodne, zda budou vyšší úroky, nebo inflaci necháme být

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Nejistota na trzích: Koho Zeman vybere jako krotitele inflace, až skončí guvernér ČNB Jiří Rusnok?

Reklama

Článek

O tom, kdo a hlavně jak bude krotit inflaci, rozhodne ještě před svým odchodem z funkce Miloš Zeman. Během roku končí mandát pěti ze sedmi členů bankovní rady ČNB včetně jejího šéfa.

Inflace je už takřka desetiprocentní, ceny veškerého zboží i služeb letí vzhůru. Velkou nejistotu z budoucího vývoje prožívají nejen domácnosti a firmy, ale také Česká národní banka (ČNB), jejímž úkolem je právě péče o cenovou stabilitu.

V polovině roku končí jako guvernér ČNB Jiří Rusnok – a jeho nástupce vybere a jmenuje prezident Miloš Zeman. A to zcela sám, je to výlučně pravomoc hlavy státu. Na nic a na nikoho tedy nemusí brát ohledy.

Co od prezidenta máme čekat a jací jsou favorité do čela centrální banky? To je téma dnešní epizody politického podcastu Vlevo dole Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové.

„Miloš Zeman je nevyzpytatelný a nevíme, co udělá. Tedy jestli půjde tradiční cestou, kdy je na guvernéra většinou povýšen jeden z viceguvernérů, a tím je zachována kontinuita. Nebo jestli bude chtít všechny překvapit, zaskočit a pobavit se tím,“ míní Lucie Stuchlíková.

Nejistota je i kolem toho, jestli prezident Zeman sáhne po holubicích, nebo jestřábech. Dnes mají v sedmičlenné bankovní radě navrch ekonomové, kteří prosazují zvyšování úroků, aby tím zbrzdili růst cen. A pouze dva členové – Aleš Michl a Oldřich Dědek – jsou proti, protože to považují za příliš prudké dupnutí na brzdu, které může udusit ekonomiku.

„Miloš Zeman se samozřejmě rád chlubí, jak mění své názory, protože není idiot. Ale rád bych připomněl, že jako premiér v roce 2000 nechtěl kvůli vyšší inflaci zvyšovat úrokové sazby. Dokonce kvůli tomu odmítal Zdeňka Tůmu v čele ČNB, mluvil dokonce o neštěstí pro českou ekonomiku,“ vzpomíná Václav Dolejší.

Proč se Václav na ekonomce bál vytáhnout si otázku z měnové politiky? A čím naštval člena bankovní rady ČNB Aleše Michla? A proč má Lucie lepší výslovnost na začátku podcastu a ke konci jí dojde dech? To všechno se dozvíte v čerstvé epizodě politické talkshow Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované