Hlavní obsah

Vlevo dole: Hádka o to, kolik času potřebuje poslanec na vyjádření myšlenky

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Je, nebo není třeba měnit kvůli obstrukcím opozice jednací řád Sněmovny?

Reklama

Článek

Je teprve únor a Sněmovna už si střihla několik celonočních jednání a obstrukcí. O tom, jestli hrozí, že to takhle bude vypadat celé čtyři roky, se v Reaktoru podcastu Vlevo dole hádají Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší.

To, jestli máte obstrukci za legitimní nástroj opozice, nebo šikanu většiny menšinou, záleží právě jenom na tom, jestli zrovna sedíte v opozici, nebo ve vládě. „V minulosti už jsme podobných, ale i mnohem horších obstrukcí viděli celou řadu. Využila je pravice i levice, jednou jsem si dokonce musel přinést do Sněmovny spacák,“ vzpomíná Václav Dolejší.

A dodává, že by možnost obstruovat po vzoru některých západních parlamentů omezil, aby se Sněmovna nezablokovala úplně. S tím nesouhlasí Lucie Stuchlíková.

„Já věřím v samoočistný mechanismus politiky. Že když to budete protahovat moc dlouho nebo to dělat moc často, přestane to bavit vás i vaše voliče – a nakonec to začne vypadat tak špatně, že toho radši sami necháte,“ říká Stuchlíková.

Čeho se bojí poslanci SPD? Výměnou za co by Tomio Okamura nastavil vládě přívětivější tvář? Jaká nečekaná věc se tento týden stala v hnutí ANO? A měli by mít Václav a Lucie v podcastu také pětiminutové limity? To vše rozebíráme v Reaktoru – poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované