Hlavní obsah

Vlevo dole: Boj o Prahu se rozjíždí. Ze spojenců jsou soupeři a naopak

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Pro Piráty je po sněmovních volbách udržení vedení Prahy klíčové. Na stejné voliče ale míří i jiní.

Reklama

Článek

Praha je jedno z prvních velkých měst, ve kterých je jasné, že koalice Spolu půjde spolu i do podzimních komunálních voleb. Jenže zatím marně hledá, kdo by společnou kandidátku vedl.

„Ve sněmovních volbách měla koalice Spolu 40 procent. Byli by blázni, kdyby to nezkusili zopakovat. Ale hledání kandidáta na primátora se jim zjevně zatím nedaří,“ myslí si reportér Václav Dolejší. Koalici odmítli hned dva někdejší vedoucí bankéři ČNB – Miroslav Singer a Mojmír Hampl.

V Praze se tak spojí dosavadní nepřátelé a půjdou proti sobě bývalí spojenci – TOP 09 a hnutí STAN kandidovaly v minulých volbách společně, teď sedí v radě hlavního města a opozici jim dělá právě ODS.

Zatímco před sněmovními volbami se středopravicové strany dokázaly spojit do dvou velkých koalic, v Praze se to nedá očekávat a volby budou víc roztříštěné. Doslova o život běží Piráti, kteří musí obhájit jedno z posledních významných zastoupení v politice, jež jim ještě zbývá.

„Spolu sice kandiduje dohromady, ale pak tu máme Piráty a Starosty, kteří půjdou každý zvlášť. A o stejné voliče se bude pokoušet ještě Praha Sobě Jana Čižinského. Levice v minulých volbách z magistrátu vypadla, takže jediná významná protisíla bude hnutí ANO,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Jenže Andrej Babiš se prý nechal slyšet, že na komunální volby v Praze „kašle“. Ostatně jeho hnutí se v hlavním městě nikdy moc nedařilo – a kandidát na primátora se tu nikdy nevybral napoprvé.

Jakou fotku Aleny Schillerové má nejradši Václav Dolejší? Co všechno radí svést na skartovačku Lucie Stuchlíková? A existuje v Praze kandidát, který není arogantní a nejde mu o moc? Poslechněte si čerstvou epizodu podcastu Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované