Hlavní obsah
Online

Rúhání: Koronavirem se mohlo nakazit až 25 milionů Íránců

Foto: Profimedia.cz

Drive-thru testování na Floridě.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění v souvislosti s koronavirovou epidemií ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Počet lidí, kteří ve světě podlehli komplikacím po nákaze koronavirem, překročil 600 000, uvedla dnes Univerzita Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie sleduje globálně.

- Počet nakažených koronavirem od začátku pandemie překročil celosvětově 14 milionů, uvádí agentura Reuters. Dodala, že je to poprvé, co ve světě přibyl milion nově potvrzených případů za méně než 100 hodin.

- Velké přírůstky hlásí zejména Spojené státy s více než 3,6 miliony potvrzených případů, třetí den za sebou hlásí rekordní denní přírůstek, tentokráte 77 638 případů během uplynulých 24 hodin. V Brazílii přesáhl počet nakažených více než dva miliony, včetně prezidenta Jaira Bolsonara.

  • Druhým dnem jednal summit Evropské unie, dohoda zatím nebyla oznámena

    V Bruselu dnes druhým dnem jednal summit Evropské unie věnovaný vytvoření fondu pro pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovým výpadkem a příštímu sedmiletému rozpočtu společenství.

    Zatím ale není jasné, zda se lídři evropských zemí shodli na kompromisu. Panují rozdílné názory na způsoby čerpání peněz z fondu i na jeho objem. Ten Evropská komise navrhla v bezprecedentní výši 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun), které si chce půjčit na finančních trzích.

  • Indonésie už má víc nákaz koronavirem než Čína

    Indonésie dnes v počtu potvrzených nákaz koronavirem předstihla Čínu a s 84 882 infikovanými je nejhůře zasaženou zemí východní Asie. Situace se zhoršuje také v Japonsku, které za poslední den ohlásilo 660 nových případů, což je nejvíc od 11. dubna. Téměř polovina jich byla zaznamenána v metropoli Tokiu.

    V Indonésii za posledních 24 hodin přibylo 1752 lidí, u nichž se při testech prokázal koronavirus. Dalších 59 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo, takže počet obětí dosáhl 4016.

  • Podle Rúháního se koronavirem mohlo nakazit až 25 milionů Íránců

    Íránský prezident Hasan Rúhání ve svém dnešním televizním projevu prohlásil, že podle odhadů se koronavirem nakazilo již 25 milionů Íránců. Rúhání se při uvedení tohoto závratně vysokého čísla odvolal na nezveřejněnou studii íránského ministerstva zdravotnictví. Íránské úřady nevysvětlily, z jakých údajů studie vychází. Podle oficiálních statistik byl od začátku epidemie koronavirus v Íránu potvrzen u zhruba 270 000 lidí.

    Íránský prezident v projevu rovněž varoval, že v nadcházejících měsících by se v 81milionovém Íránu mohlo nakazit dalších 30 až 35 milionů osob. Veřejnost Rúhání vyzval, aby brala pandemii vážně

  • Británie po výhradách akademiků přestává hlásit oběti covidu-19

    Britská vláda dnes oznámila, že pozastavuje každodenní hlášení počtu nových úmrtí spojených s nemocí covid-19, dokud se nevyjasní pochybnosti kolem způsobu evidence případů v Anglii. Informuje o tom agentura Reuters. Akademici z Oxfordské univerzity předtím v článku uvedli, že v důsledku metodiky úřadu Public Health England (PHE) mohou být mezi oběti koronaviru započítáni i lidé, jejichž smrt způsobí zástava srdce či dopravní nehoda.

    Británie aktuálně na speciálním vládním webu hlásí 45.223 úmrtí spojených s covidem-19 a má tak zdaleka nejvyšší oficiální bilanci epidemie v Evropě. Metodika se ovšem může v různých zemích výrazně lišit, přičemž v britském případě vládní statistika vyjadřuje počet „úmrtí lidí, kteří měli pozitivní výsledek testu“ na virus SARS-CoV-2.

  • Newyorčan kvůli covidu-19 strávil v nemocnici více než 100 dní

    Z nemocnice na předměstí New Yorku byl tento týden propuštěn 43letý pacient, který byl kvůli nemoci covid-19 hospitalizován déle než 100 dní. Hafeez Rehman musel být za tu dobu opakovaně napojen na plicní ventilaci, nyní už je ale z nejhoršího venku. Ani po 106 dnech v nemocniční péči nicméně jeho léčba není u konce, informovala televize CNN.

    Společnost Northwell Health, která danou nemocnici východně od Queensu provozuje, uvedla, že Rehman byl hospitalizován déle než jakýkoli jiný pacient s covidem-19 v její síti nemocnic. Když muže ve čtvrtek na lehátku odváželi k východu z Long Island Jewish Medical Center, tleskala mu chodba plná zdravotníků.

  • USA Today dává Českou republiku za příklad v nošení roušek

    Každý, kdo má chce důkaz o mimořádné účinnosti obličejových masek při potlačování šíření koronaviru, nemusí hledat dál než v Praze, píše americký server USA Today. V tomto hlavním městě se 1,3 miliony obyvatel, které před čtyřmi měsíci vyhlásilo povinné nošení roušek, se nyní život vrátil k normálu, pokračuje text. Článek dále zmiňuje nošení roušek v obchodech, restauracích a školách, a uvolňování nařízení platných pro MHD. Píše se také o oslavě na Karlově mostě - nyní už bez roušek a sociálního distancování.

  • Pozitivně testovaný = mrtvý? Anglie musí přezkoumat statistiky

    Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock nařizuje naléhavou revizi denních statistik úmrtí na covid-19, které vytvořilo Public Health England. Vyšlo najevo, že mohou zahrnovat i zotavené bývalé pacienty, kteří zemřeli z jiných příčin.

    Podivnost odhalil článek zaměstnanců z Centra pro medicínu. Na základě materiálů a důkazů Oxfordské univerzity vznikl text „Proč se Anglie nemůže z covidu-19 nikdy dostat - statistická anomálie“. Jejich analýza naznačuje, že PHE porovnává nejnovější oznámení o úmrtí s databází pozitivních výsledků testů - takže každý, kdo byl někdy testován pozitivně, je zaznamenán ve statistikách úmrtí covid-19, píše The Guardian.

  • Denní počet nových nakažených i obětí s covidem-19 v Rusku klesl

    Denní počty nových případů koronavirové nákazy i obětí s covidem-19 v Rusku klesly. Krizový štáb dnes oznámil, že za uplynulých 24 hodin přibylo 6234 nemocných a 124 lidí zemřelo. V předchozím dni bylo nových případů 6406 a mrtvých 186.

    Nejnovější údaj je nejnižší za dva a půl měsíce. Od začátku pandemie úřady nejrozlehlejší země světa s přibližně 146 miliony obyvatel registrují 765 437 případů koronavirové infekce, 12 247 lidí s covidem-19 zemřelo. V léčbě pokračuje 206 327 pacientů, uzdravilo se 546 863 lidí. Podle úřadů nemělo 24,4 procenta nových pacientů žádné klinické projevy nemoci.

  • USA opět zaznamenaly více než 70 000 nových nákaz

    Ve Spojených státech bylo v pátek opět nahlášeno více než 70 000 případů nákazy koronavirem. Deník The New York Times (NYT) informuje o 70 790 nových pozitivních nálezech, Univerzita Johnse Hopkinse dokonce o více než 71 000 případech. Počet úmrtí spojovaných s nemocí covid-19 za poslední den narostl přibližně o 900 a celkově se už blíží ke 140 000.

  • Německo má 529 nových případů, jeden člověk zemřel

    Německo v uplynulém dni zaznamenalo 529 nových případů koronavirové nákazy, jeden člověk jí podlehl. Celkem s covidem-19 v zemi s přibližně 83 miliony obyvatel zemřelo 9083 lidí, nakažených je od začátku epidemie 201 372. Vyplývá to z dnešní zprávy německého Institutu Roberta Kocha (RKI).

    Koronavirovou aplikaci RKI si v Německu k 16. červenci stáhlo už 16 milionů lidí. Díky možnosti zmapovat kontakty případně nemocného s okolím a přerušit tak co nejdříve infekční řetězec si od ní institut slibuje snazší potírání epidemie. I nadále je podle něj ale rozhodující dodržovat odstup, hygienu a nosit roušky.

  • Případy onemocnění rekordně rostou v Kolumbii

    Kolumbijské ministerstvo zdravotnictví oznámilo v pátek rekordních 8934 nových případů nákazy. Celkový počet nemocných v zemi tak vzrostl na 182 140 od začátku pandemie. Ministerstvo oznámilo také dalších 259 souvisejících úmrtí. Počet obětí v Kolumbii se vyšplhal na 6288. Prezident Ivan Duque úplné uzavření nejvíce postižených oblastí země odmítá.

  • Trump se zavázal, že Američanům roušky povinně nenařídí

    Americký prezident Donald Trump se zavázal, že Američanům povinné nošení roušek nenařídí. Epidemiolog Anthony Fauci přitom připomínal, že jejich účinnost bude nejvyšší, když je bude nosit co nejvíce lidí. Fauci dodal, že nošení obličejových masek je „opravdu důležité“ a „měli by je používat,všichni“. Totéž uvedl také šéf Centra pro kontrolu nemocí Robert Redfield. Jenže význam roušek se v USA značně zpolitizoval.

    Většina státních guvernérů nyní nařídila, aby nošení masek venku bylo povinné, mezi nimi jsou i republikáni. I Trump se sice na veřejnosti objevil s rouškou, v pátečním rozhovoru s Fox News ale prohlásil, že s povinností platící na celém území USA nesouhlasí. Řekl, že by lidé měli mít „určitou svobodu“.

  • Bývalý Trumpův ekonom: Bílý dům dostal varování před pandemií už v září

    Bývalý ekonom Trumpovy správy Tomas Philipson v pátek řekl, že jeho tým upozorňoval Bílý dům na nebezpečí hrozící pandemie asi tři měsíce předtím, než byly v zemi oficiálně evidovány první případy nákazy. Philipson působil tři roky jako úřadující předseda správní rady ekonomických poradců a poté v červnu odstoupil, aby se věnoval své pedagogické roli na University of Chicago.

    V pátek podle CNN oznámil, že je spoluautorem zprávy CEA nazvané „Zmírnění dopadu pandemické chřipky prostřednictvím inovací vakcíny“. Ta varovala před pandemií, která může zabít až půl milionu Američanů a způsobit škody ekonomice za 3,79 bilionu dolarů. Donald Trump dříve tvrdil, že se pandemii zabránit nemohlo, Phillipson však zdůraznil, že více než 40 stran varování dostal Bílý dům k dispozici už v září.

  • Španělská farma se zbaví 100 tisíc norků. Téměř 90 % z nich má koronavirus

    Farma v severovýchodním Španělsku nechá utratit 100 000 norků. U některých z nich se potvrdil koronavirus. Z provincie Aragonie se jedno z ohnisek stalo poté, co se nakazila manželka zaměstnance farmy, následně i sám zaměstnanec a s ním šest dalších.

    Norci, chovaní pro svou cennou srst, museli do izolace od nemocných pracovníků. Testy 13. července však ukázaly 87 procent nemocných zvířat. Zdravotnické úřady nařídily vyřazení všech 92 700 norků kvůli obavám z možného přenosu ze zvířete na člověka.

Reklama

Hlavní zprávy