Hlavní obsah

Izrael musel měnit plány. Stačila k tomu hrozba 1400 prázdných žaludků

Foto: Profimedia.cz

Zakaria Zubajdí, bývalý velitel Brigád mučedníků od al-Aksá, na snímku z roku 2008.

Reklama

V pátek mělo začít držet hladovku na 1400 palestinských vězňů, kteří tak chtěli protestovat proti zpřísněným podmínkám po útěku šesti svých kolegů. Izraelská vláda požadavkům protestujících vyhověla.

Článek

Palestinci mají nové hrdiny. Všech šest vězňů, kteří utekli 6. září z přísně střežené věznice Gilboa na severu země, je sice už opět za mřížemi, jejich čin ale vyvolal silné národní vzepětí a hrdost. Zatímco Izraelci o nich mluví jako o teroristech (vězni byli odsouzeni k několika doživotním trestům), palestinská ulice je vidí jako bojovníky za svobodu.

A nejen palestinská ulice. „Těch šest vzdorujících si vybralo cestu krutého a násilného odporu proti okupaci. Můžeme se přít o to, jestli je proti silnému a dobře ozbrojenému izraelskému státu efektivní, o její spravedlnosti ale nelze pochybovat,“ píše pro deník Haarec známý komentátor Gideon Levy, jenž považuje okupaci palestinských území za krutější a násilnější než palestinský terorismus.

Novinář Levy zmiňuje i osud jednoho z uprchlých vězňů, šéfa ozbrojeného křídla strany Fatah Zakariu Zubajdího. Muž, s nímž se Levy dobře zná, nikdy nežil běžný život. „Jeho otec zemřel, když byl malý. Jeho matku zabili izraelští vojáci v okně jejího domu v době, kdy byl teenager. O pár týdnů později byl zabit jeho bratr a jejich dům zničila armáda.“

Zubajdího, který proslul během druhé palestinské intifády, označuje deník Haarec za její symbol. Ostatních pět vězňů patří na rozdíl od něj k organizaci Palestinský islámský džihád.

Čtyři ze šesti uprchlých vězňů byli odsouzeni k doživotí za útoky proti Izraelcům, Zubajdí byl ve vazbě během procesu, kdy ho obžaloba viní z dvou desítek zločinů včetně pokusu o vraždu, poslední byl pak v takzvané administrativní vazbě (uvězněn bez obvinění a procesu).

Zadržený Mahmúd Arida byl například odsouzen za teroristické aktivity včetně útoku, při němž byli zabiti izraelští vojáci. Spolu s ním byl chycen i Jakúb Kadirí, který pykal trest rovněž za terorismus a vraždu Izraelce v roce 2004.

„Útěk z věznice Gilboa berou Palestinci jako zázrak. Lidé považují politické vězně za hrdiny, jeden z nich šel navštívit svou matku, která ho neviděla deset let,“ řekl Seznamu Zprávy hebronský aktivista a spisovatel Issá Amro, který má sám s izraelským vězením zkušenosti.

„Mučen jsem byl jednou. Jen vzácně máte možnost se setkat nebo mluvit s rodinou. Pokud jste odsouzen na delší dobu, rodina potřebuje povolení, aby vás mohla jednou měsíčně navštívit. Často to ale má zakázané. Dá se říci, že zločinci mají v Izraeli podstatně větší práva než vězni političtí,“ říká Amro.

Porušení ženevských konvencí, tvrdí Palestinci

Chystaná hladovka reagovala na zpřísnění režimu v izraelských věznicích i na přesuny stovek vězňů mezi jednotlivými nápravnými zařízeními. Desítky vězňů z věznice Ofer, patřících k Palestinskému islámskému džihádu, stěhování do jiného zařízení odmítly. Vězeňská služba je za trest umístila na samotky. Izraelská armáda pak ve středu ráno provedla razie v několika vesnicích v oblasti Džanínu. Ve vesnici Ja’bad zadrželi jednoho z uprchlých.

Palestinské organizace, ale i Palestinská samospráva izraelskou reakci na útěk vězňů odsoudila a varovala, že Izrael je odpovědný za jejich životy a neměl by ubližovat ani jejich rodinám. „Naši hrdinní vězňové jsou válečnými zajatci a rozsudky proti nim, které vydaly okupační úřady, jsou porušením ženevských konvencí,“ citoval list The Jerusalem Post Usámu Kavasmího, mluvčího prezidentova hnutí Fatah.

Výše zmíněný Zubajdí se ale po zadržení násilí nevyhnul, alespoň o tom hovoří palestinské zdroje. Vojáci mu měli během operace vedoucí k jeho zadržení zlomit čelist a dvě žebra. Jak oznámil Výbor pro záležitosti vězňů a bývalých vězňů, musel být Zubajdí následně ošetřen v izraelské nemocnici.

Dva ze šesti palestinských uprchlíků objevila izraelská armáda minulý pátek ve městě Nazaret, v sobotu byl pak dopaden Zubajdí a další z vězňů. Všichni byli odsouzeni za útoky proti Izraelcům. Poslední dva muže dopadli Izraelci v noci na neděli.

Neselhala technika, ale bachaři

Mučen měl být údajně i Jakúb Kadrí. Jeho právník agentuře SAFA sdělil, že jeho klient byl držen v cele o rozměrech jeden krát jeden metr. Izraelské úřady obvinění z mučení a násilí nekomentovaly, obvykle se ale verze obou stran radikálně liší. Premiér Naftali Benet nicméně armádu za operaci vedoucí k dopadení uprchlých pochválil.

Palestinci vyšli do ulic v Jeruzalémě i několika městech na Západním břehu Jordánu, aby vyjádřili podporu uprchlým vězňům, z Gazy pak radikálové odpálili rakety směrem na Izrael, po nichž následovaly na oplátku izraelské nálety.

Značný ohlas ale útěk vyvolal i v izraelské politice. Během vyšetřování se totiž ukázalo, že neselhaly bezpečnostní systémy, ale spíše lidé - někteří pracovníci věznice spali, další se místo kontroly záběrů z bezpečnostních kamer díval na televizi. Ministr pro veřejnou bezpečnost Omar Barlev už oznámil, že vytvoří vládní vyšetřovací komisi, která by měla celý incident vyšetřit.

Zatímco 1400 vězňů plánovanou hladovku odložilo, šest vězňů v takzvané administrativní detenci ji stále drží. „Hladovku drží ti, kteří nevědí, proč jsou ve vězení. I když máte izraelského právníka, ani on neví, z čeho jste obviněný. Jste ve vězení pět, deset, někdy i dvacet měsíců, aniž byste věděli, z čeho jste obvinění. Administrativní detence byly dříve využívané jen málo, dnes ale máme 540 administrativně zadržených,“ řekl palestinský aktivista Amro.

Reklama

Doporučované