Hlavní obsah

Prezident boduje, vláda spíš ne. Škrty jsou zoufalé, nepřipravené, nedomyšlené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

ODS se tváří jako hlavní ekonomický expert vlády, koneckonců mají premiéra a ministra financí, a my teď vidíme, že to nemají připravené ani vymyšlené, říká politická reportérka Lucie Stuchlíková.

Reklama

Článek

Podcast 5:59 je v éteru už rok - rok, během něhož se zásadně proměnila česká politická realita. Tuzemská společnost se potýká s ekonomickými dopady války na Ukrajině, s inflací, rostoucími cenami i bobtnající nespokojeností části obyvatel s postupem vlády v krizi, které obratně využívá dezinformační a národovecká scéna. Zásadní změnu přinesla lednová prezidentská volba. Kam prezident a vláda Česko vedou?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Zda změnil nový prezident republiky náladu ve společnosti, jak mnozí těsně po jeho zvolení doufali.
  • Kritiku vlády kvůli chystaným změnám DPH, které politická reportérka Lucie Stuchlíková označuje jako ukázku vládního zoufalství.
  • Výhrady k opozičním stranám, které podle politologa Miloše Gregora nahrávají radikálům a extremistům, kteří loví nespokojené voliče na náměstích.

Podle obou hostů živého natáčení podcastu 5:59 Lucie Stuchlíkové a Miloše Gregora lze roli nového prezidenta Petra Pavla hodnotit pozitivně. „Ta laťka po Miloši Zemanovi, ale hlavně po jeho týmu, je tak nízko, že dělat na Hradě změny k lepšímu je docela jednoduché,“ říká spoluautorka podcastu Vlevo dole Stuchlíková.

Podle politologa Miloše Gregora z brněnské Masarykovy univerzity je sice na hodnocení ještě brzy, dílčí kroky už ale nový prezident udělal. Gregor chválí například výběr odborníků do prezidentova poradního týmu nebo přístup hlavy státu k výběru nového ústavního soudce.

„Nesetkává se pouze se svými příznivci a se svými voliči za zavřenými dveřmi, jako to dělal Miloš Zeman a jeho tým, když si sváželi autobusy své příznivce na Hrad. Takže tady si myslím, že Petr Pavel na to, jakou krátkou dobu je ve funkci, tak si zatím si počíná velice dobře,“ hodnotí politolog.

Prezidentský dluh?

Ještě před prezidentskou volbou vykresloval Andrej Babiš svého protikandidáta Pavla jako nominanta vlády. O jeho roli vůči pětikoalici se diskutovalo i ve chvíli, kdy mu na stole k podpisu přistálo sporné omezení valorizace důchodů, které sice s výhradami a po konzultacích s opozicí, ale nakonec přeci jen podepsal.

„Já jsem přesvědčen, že to vyřešil nejlépe, jak mohl. Je mi sympatické, že respektuje parlamentní demokracii. Dal na názory odborníků a rozhodl transparentně,“ hodnotí počínání Petra Pavla politolog Miloš Gregor. Podle něj se u snížení valorizací jednalo o souboj politických stran, ve kterém prezident krotil emoce a byl v roli moderátora.

+3

Řada poslanců se podle politické reportérky Lucie Stuchlíkové domnívá, že se Petr Pavel stal prezidentem i díky tomu, že vláda s projednáváním valorizací čekala až po lednových volbách, protože jinak by nahrála Andreji Babišovi, a tak jim jistou vstřícnost nová hlava státu dluží. „I když Petr Pavel je určitě přesvědčený o opaku,“ dodává.

Nepřipravené reformy

Od doby schvalování snížení valorizace má ale vláda i další problémy. Politolog Miloš Gregor připomíná, že v době, kdy se rušila superhrubá mzda, občanští demokraté, kteří návrh podpořili, argumentovali tím, že mají připravený balíček úspor za 80 miliard. „Kdy jindy měla ODS ten plán vytáhnout než teď? (…) Můžeme jenom hádat, jestli pan Stanjura to opravdu měl připraveno nebo šlo jen o analytické podklady,“ říká politolog Gregor a doplňuje, že na přípravu a projednávání konkrétních kroků měla vláda dost času.

A kritikou nešetří ani reportérka Lucie Stuchlíková. „ODS se tváří jako hlavní ekonomický expert vlády, koneckonců mají premiéra a ministra financí, a my teď vidíme, že to nemají připravené ani vymyšlené,“ shrnuje Stuchlíková.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lenka Kabrhelová moderuje díl podcastu 5:59 s politickou reportérkou Lucií Stuchlíkovou a politologem Milošem Gregorem.

To podle reportérky dokládá i snaha vlády měnit sazby DPH. To je sice vždy procesně nejrychlejší způsob, jak může vláda peníze získat, stojí ji to ale složitá koaliční jednání a riskuje neshody. „Působí to na mě jako takové zoufalství. Přitom mají doporučení Národní ekonomické rady vlády, která řeší strukturální věci, jako jsou důchody,“ připomíná Lucie Stuchlíková.

Tik, tak, bum

Podle politologa Gregora se vládě krátí čas. „Jestli se má v této zemi něco udát směrem ke konsolidaci veřejných financí a k vybrání té zatáčky, tak je to teď,“ upozorňuje. Později se totiž začnou řešit krajské volby a vládní strany budou čelit tlaku z regionů, aby se chovaly voličsky přívětivě, a pomohly jim tak k volebnímu zisku

„Takže máme přibližně rok na to, aby se událo to, co se udát má. To, co se nestane, se už asi nestane nikdy,“ shrnuje Miloš Gregor z Masarykovy univerzity v Brně.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč je namístě kritika komunikace vlády, na čí voliče v ústraní číhá Andrej Babiš a zda je třeba se bát antisystémových uskupení, která ovládají česká náměstí. Celou epizodu nahrávanou s publikem si pusťte na začátku článku.

Editor: Barbora Sochorová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované