Hlavní obsah

Problémy největšího výrobce oceli v Česku. Mittal, Gupta –⁠ a co dál?

Foto: Liberty Ostrava, Seznam Zprávy

Huť Liberty Ostrava v prosinci zastavila výrobu. Většina zaměstnanců zůstává doma.

Reklama

Článek

Už dva týdny zůstávají doma tisíce zaměstnanců hutí Liberty Ostrava. Problémy největšího výrobce oceli v Česku ale dopadají i na řadu dalších firem a lidí. Podnik nebyl schopný platit za dodávky energií, před Vánoci ho to dohnalo. Kam krize míří?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • O cestě ostravských hutí až do stavu, kdy do výrobních hal neproudí teplo nebo teplá voda.
  • Že na pozadí problémů společnosti Liberty je i konkurence dvou ocelářských magnátů.
  • Co bude rozhodovat o tom, jestli se do zastavené firmy vrátí hutnický ruch.

Za více než sedmdesát let vystřídal hutnický a strojírenský komplex v jižní části Ostravy nejrůznější majitele a jména. Na místě někdejší Nové huti Klementa Gottwalda dnes leží podnik Liberty Ostrava, který zaměstnává kolem šesti tisíc zaměstnanců. Současná krize této společnosti ale nemá důsledky jen pro ni samotnou.

„Odbory odhadují, že po započtení dodavatelských firem navázaných na Liberty by mohlo být v ohrožení až 20 tisíc pracovních míst,“ říká reportér byznysové redakce Seznam Zpráv Daniel Novák. V rozhovoru pro podcast 5:59 upozorňuje, že především v podmínkách Moravskoslezského kraje jde o špatnou zprávu. Na pracovním trhu sice stále panuje poměrně dobrá situace, na Ostravsku je ale míra nezaměstnanosti dlouhodobě vyšší než ve zbytku republiky.

V ochraně před věřiteli a teplém útlumu

Potíže ostravských hutí vygradovaly v prosinci jen krátce před Vánoci. Tehdy jim přestala dodávat energie firma Tameh Czech, která se dostala do platební neschopnosti a zbankrotovala. Klíčovou okolností je tu ale dluh ve výši téměř dvou miliard korun –⁠ jde totiž o částku, kterou Tamehu nezaplatila právě společnost Liberty Ostrava.

Ve chvíli, kdy Liberty neměla u dodávek energií alternativu, následovalo zastavení provozu. „Nová huť a její klíčové provozy, třeba vysoké pece a koksárny, jsou momentálně v tzv. teplém útlumu. Je to něco jako spánkový režim, který umožňuje hladké znovuobnovení výroby ve chvíli, kdy pro to budou podmínky,“ popisuje Novák. Zatím se ale pece a stroje nerozeběhly, a tisíce zaměstnanců tak už od 22. prosince zůstávají doma se stoprocentní náhradou mzdy.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Nová huť v Ostravě v časech, kdy se vyrábělo.

V prosinci také soud na žádost Liberty vyhlásil tříměsíční ochranu před věřiteli. Nesplacených závazků má přitom firma více. Reportér Seznam Zpráv upozorňuje, že hned druhým největším věřitelem je český stát, respektive státní pojišťovna EGAP, která loni za Liberty zaplatila úvěr ve výši 1,5 miliardy korun vůči společnosti Greensill, za který se EGAP zaručila v době covidové krize.

Nejasné finanční toky v holdingu

Důležitou okolností je také majetkové pozadí hlavních aktérů příběhu. Obě společnosti –⁠ Liberty Ostrava a Tameh Czech –⁠ totiž ještě před pár lety paradoxně patřily do stejného podniku.

Když ale v roce 2019 ostravské hutě prodával jejich tehdejší vlastník, indický ocelářský magnát Lakšmí Mittal, výrobu energií z transakce vyčlenil a Tameh ponechal ve svém koncernu. Britský podnikatel Sanjeev Gupta, nový vlastník hutí, tak nezískal pod kontrolu dodavatele klíčové složky pro svou výrobu.

Souboj dvou ocelářských velkopodnikatelů je ale jen jednou z okolností krize v Liberty. Podnik se totiž dostal do finančních potíží, ke kterým podle reportéra Nováka vedla řada vnitřních i vnějších vlivů. Jednak nepříznivý vývoj na trhu s ocelí, kde klesá poptávka a také marže výrobců. A poté je tu způsob řízení Liberty Ostrava i celé mateřské společnosti.

„Holding Sanjeeva Gupty se vyznačuje dlouhodobě nepřehlednými a nejasnými finančními toky uvnitř jeho skupiny. Jiné Guptovy firmy si z Liberty Ostrava ve formě půjček vytáhly v minulých letech osm miliard korun. Není příliš jasné, na co ty peníze šly a kam vlastně šly,“ říká Daniel Novák. A připomíná, že ke vrácení peněz do ostravského podniku vyzvala v prosinci i česká vláda. Oficiální reakce z Guptovy strany ale nepřišla.

Kdy se nejen hutníci vrátí do zaměstnání?

Na otázku, kam se může krize jednoho z největších zaměstnavatelů v Moravskoslezském kraji ubírat dál, není jednoduchá odpověď. Bezprostředně je ale podle novináře Nováka klíčové, jak dopadne jednání mezi Liberty a Tamehem o dodávkách energií: „Na tom závisí, kdy se hutníci a pracovníci Tamehu vrátí do práce.“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér byznysové redakce Seznam Zpráv Daniel Novák.

V delším horizontu reportér považuje za důležité, jestli se Liberty podaří najít kapitálovou investici. A poté co řeknou věřitelé restrukturalizačnímu plánu, který by měla Liberty do března vypracovat. Kromě Tamehu –⁠ který už dnes vedle Mittalovy firmy spoluvlastní také polský energetický holding Tauron –⁠ bude mít slovo i český stát, respektive EGAP.

„Důležité rovněž je, že v březnu také Liberty skončí ochrana před věřiteli. A tehdy se rozhodne, jestli se situace nepřeklopí do formální insolvence, anebo jestli se firmě skutečně podaří věřitele přesvědčit o tom, že její plán je důvěryhodný, a bude pokračovat normálně dál,“ dodává reportér Seznam Zpráv Byznys.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, že hutě z koncernu podnikatele Gupty mají problémy nejen v Ostravě, ale i v dalších zemích, nebo jak se ke krizi kolem Liberty staví vedení ostravské radnice. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Daniela Nováka, iVysílání - Československý filmový týdeník, ČT24, CNN Prima NEWS, Český rozhlas Plus, ČTK, ČTK LiveVideo

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované