Hlavní obsah

Boj o přežití ostravských hutí doprovází střet ocelářských magnátů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Přestože se v Liberty Ostrava v současnosti nevyrábí, situace okolo podniku je velmi horká.

Reklama

Krizi v ostravské Nové huti vlastněné firmou Liberty Ostrava doprovází konflikt jejího majitele Sandžíva Gupty s vlastníkem konkurenčního ArcelorMittalu. Miliardář Lakšmí Mittal totiž spoluvlastní klíčového dodavatele Liberty.

Článek

Zápas o přežití největšího tuzemského výrobce oceli Liberty Ostrava rovněž odkrývá ostrý boj mezi majitelem ostravských hutí Sandžívem Guptou a dalším ocelářským magnátem Lakšmím Mittalem. Jejich konflikt se odehrává nejen v Ostravě, ale i na mezinárodní scéně.

Ještě před pěti lety přitom spolu oba podnikatelé indického původu dělali obchody. Byl to právě Mittal, kdo v roce 2019 prodal ostravskou Novou huť a další provozy Guptově skupině. Úplně dobrovolná transakce to však nebyla. Mittal část svého byznysu prodat musel, protože jinak by podle antimonopolního rozhodnutí Evropské komise nemohl koupit jiné ocelárny v Itálii.

Právě dozvuky této transakce způsobily, že se loni mezi Guptou a Mittalem rozhořel konflikt. ArcelorMittal před několika měsíci vyhrál nad Guptovou skupinou GFG Alliance arbitráž o doplatek za obchod z roku 2019 ve výši 140 milionů eur. Protože GFG Alliance nezaplatila, vykoledovala si po prohraném sporu u singapurského soudu zmražení části svého majetku.

Zhruba ve stejné době se obě těžké váhy ocelářského byznysu střetly naplno také v Česku. Liberty Ostrava totiž během loňského roku přestala platit za dodávky energií od firmy Tameh Czech. Společnost, která mimo jiné produkuje elektřinu, teplo a stlačený vzduch a bez které se Nová huť neobejde, z poloviny vlastní ArcelorMittal.

Když si Gupta s Mittalem před pěti lety plácli ohledně ostravské Nové huti, jak se ostravský podnik historicky nazývá, vyloučili z transakce právě podnik Tameh Czech.

Dodavatel bez peněz

Tato společnost sídlí a vyrábí přímo v ostravském areálu Liberty. Do roku 2010 byla totiž výroba energií přímo součástí hutního provozu. Tehdejší majitel ArcelorMittal ale energetickou výrobu vyčlenil do samostatné firmy. Ta se později stala základem nové skupiny Tameh spoluvlastněné ArcelorMittalem. Spolumajitelem Tamehu je dosud rovněž polský holding Tauron. V něm je největším akcionářem polský stát.

Rozbuškou současného dění v Ostravě byl právě konflikt mezi Liberty a Tamehem. Liberty dluží Tamehu od loňského roku téměř dvě miliardy korun. Tameh se kvůli tomu dostal do druhotné platební neschopnosti a zbankrotoval. Před Vánocemi Tameh dodávky energií do hutí vypnul.

Na 6000 zaměstnanců Liberty a 300 pracovníků Tamehu je od té doby s plnou náhradou mzdy doma a čeká na telefon ohledně návratu do práce. Nyní odstávka platí do neděle 8. ledna. Původně byla naplánovaná do 2. ledna. Šéf Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo ale možnost návratu lidí do práce příští týden na základě svých informací zevnitř Liberty zpochybnil.

„Alfou a omegou všeho je dohoda mezi Liberty a Tamehem. Bez Tamehu Liberty nenastartuje vysokou pec. Stali jsme se rukojmími jak pana Gupty, tak pana Mittala,“ glosoval situaci již dříve odborový předák z Nové hutě Petr Slanina, který je za zaměstnance rovněž členem dozorčí rady Liberty Ostrava.

Situace v Liberty Ostrava

  • Většina ze 6000 zaměstnanců Liberty Ostrava je od 22. prosince doma s plnou náhradou mzdy z důvodu překážky na straně zaměstnavatele. Hlavní část výroby od té doby stojí. Původně se měli lidé na pracoviště vrátit 3. ledna. To se však dosud nestalo. Firma od té doby prodlužuje odstávku o týden.
  • Liberty věřitelům předložila sanační projekt, který má být předstupněm pro vytvoření restrukturalizačního plánu, který má být hotový v březnu 2024. Liberty počítá mimo jiné se zrušením nerentabilní části výroby, s prodejem nepotřebného majetku, s postupným snížením zaměstnanosti i se vstupem investora.
  • Uskutečnění plánu na restrukturalizaci Liberty se však drolí. Správce hutí konstatoval, že firma je v úpadku a požádal soud o zrušení ochrany před věřiteli. Soud o tom bude rozhodovat 28. února.
  • Mezi zaměstnanci kvůli vypjaté situaci narůstá nervozita. Odbory proto na 22. února svolaly před brány Liberty v Ostravě-Kunčicích protestní shromáždění.

Stav k 16. únoru 2024

Liberty si proti Tamehu zařídila v listopadu individuální moratorium. Bezprostředně totiž hrozilo, že dodavatel energie podá na hutě insolvenční návrh. Ve zveřejněných dokumentech se Liberty opírá do Tamehu mimo jiné kvůli cenám, které si účtuje na základě smluv uzavřených ještě v době, kdy Tameh i Nová huť patřily pod ArcelorMittal.

„Smlouvy byly uzavřeny mezi v té době spřízněnými osobami (v rámci skupiny ArcelorMittal) a jejich podmínky neodpovídaly tomu, co by bylo za normálních okolností ujednáno mezi osobami navzájem nespřízněnými,“ uvedla Liberty v žádosti o ochranu před Tamehem.

Tameh této argumentaci oponuje. „Rámcová smlouva byla dlouhou dobu plněna, přičemž v roce 2019 byla v rámci odkupu skupinou Liberty House akceptována a převzata beze změn. Ceny produktů se pak stanoví vždy na kalendářní rok předem a rámcová smlouva stanoví specifický a závazný postup určení ceny a objemu produktů,“ tvrdí Tameh v odvolání proti moratoriu zaslaném soudu.

Dalším konfliktním bodem mezi oběma firmami je objem závazků hutí. Liberty se snaží i s odkazem na znalecký posudek společnosti PKF Apogeo Esteem dokázat, že není v úpadku. Odkazuje se na velikost své mezery krytí nepřevyšující deset procent. Mezera krytí je pojem označující rozdíl mezi výší splatných závazků a peněz, které má k dispozici. Pokud mezera krytí převýší deset procent, může to znamenat, že je firma v platební neschopnosti.

Vyvedené miliardy

Naopak Tameh se před soudy snažil dokázat, že Liberty Ostrava je v úpadku. Mimo jiné se v tom opírá o stanovisko poradenské firmy KPMG. Zároveň Tameh upozornil na fakt, že z Ostravy do jiných částí Guptova holdingu odplynulo v podobě půjček kolem osmi miliard korun. Zda a kdy se tyto peníze do Ostravy vrátí, není dosud jasné. Liberty ani Guptova GFG Alliance se k otázkám ohledně osudu těchto peněz zatím nevyjádřila.

Liberty Ostrava v právních přestřelkách s firmou Tameh vyjádřila obavy, že situace nahrává konkurenční skupině ArcelorMittal. Ta je v sousedním Polsku největším výrobcem oceli.

„Skupina ArcelorMittal si i v současnosti zachovává majetkový podíl ve věřiteli (v Tameh Czech – pozn. red.), což pouze umocňuje spor s podnikatelem (Liberty Ostrava – pozn. red.), jelikož skupina ArcelorMittal představuje přímého konkurenta pro podnikatele, a zhoršení hospodářského výsledku podnikatele tak přímo nahrává tomuto konkurenčnímu subjektu,“ napsala dále Liberty.

Není přitom vyloučené, že se vliv ArcelorMittalu v Tamehu ještě zvýší. Polská firma Tauron v úterý oznámila, že přijala nabídku Mittalovy skupiny na odkup polovičního podílu Tauronu v Tamehu. ArcelorMittal sice uzavření takovéto transakce popřel, ale zároveň uvedl, že o situaci s Tauronem jedná.

Události okolo Liberty Ostrava na SZ Byznys

Reklama

Doporučované