Hlavní obsah

Bývalý americký prokurátor: odsouzení by mohlo Trumpovi prohrát volby

Foto: TsvirPixel, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Americký exprezident Donald Trump čelí v trestních kauzách desítkám bodů obžaloby.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Cestu k prezidentským volbám ve Spojených státech letos lemují právní bitvy Donalda Trumpa. Nejvyšší soud USA aktuálně posuzuje, jestli bývalý prezident vůbec zůstane na volební kandidátce. Trump zároveň čelí hned několika trestním kauzám. O co se ve spleti soudních procesů hraje?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Pohled bývalého amerického federálního prokurátora na soudní kauzy Donalda Trumpa.
  • V čem je dění kolem exprezidenta mimořádné v celé historii USA.
  • Jaké scénáře jsou ve hře, pokud by Trump byl odsouzen k trestu vězení.

Spojené státy se naplno ponořily do volebního dění, které letos v listopadu vyústí ve zvolení nového prezidenta. Stranické primárky přitom naznačují, že nominaci získají „staří známí“: Současný šéf Bílého domu, demokrat Joe Biden a bývalý republikánský prezident Donald Trump. Ten se zatím stará o největší drama, čelí totiž hned několika soudním řízením.

„V dějinách jsme nic podobného nezažili,“ říká americký právník a publicista Ankush Khardori, který v minulosti působil také jako federální prokurátor. V rozhovoru pro podcast 5:59 podotýká, že země prochází bouřlivým obdobím: „Řada lidí má problém všechny zprávy vůbec vstřebat a porozumět tomu, co se děje.“

Pavučina soudních kauz kolem Donalda Trumpa totiž narostla do pozoruhodných rozměrů. Kromě několika civilních sporů je obžalován ve čtyřech trestních případech, ve kterých mu žalobci dohromady připisují 91 trestných činů. Týkají se přechovávání tajných dokumentů po odchodu z Bílého domu, plateb za mlčení pornoherečky Stormy Daniels před volbami v roce 2016 a také snahy zvrátit výsledky voleb o čtyři roky později ve státě Georgia a na federální úrovni.

Tajné dokumenty u Bidena

Kvůli nedovolenému přechovávání tajných dokumentů byl vyšetřován také Joe Biden. U politika, který pravděpodobně bude obhajovat prezidentskou funkci proti Donaldu Trumpovi, ale podle úřadů důkazy „neprokazují vinu“.

Konzervativní soudci jako faktor

Momentálně je ale zřejmě největší pozornost upřena na dění u Nejvyššího soudu Spojených států. Od minulého týdne se devět jeho členů zabývá pozoruhodnou otázkou - jestli je možné Trumpa de facto diskvalifikovat z prezidentského souboje kvůli jeho podílu na násilnostech v sídle amerického Kongresu z ledna 2021. Podle publicisty Khardoriho jde o „historický případ“.

Nejvyšší soudní instance konkrétně řeší Trumpovo odvolání proti rozhodnutí justice ve státě Colorado, která exprezidentovi zatrhla účast v tamních republikánských primárkách. A to právě kvůli jeho počínání v lednu 2021. Coloradský soud se přiklonil k argumentaci, že došlo k naplnění 14. dodatku americké ústavy, který zapovídá veřejné funkce těm, kdo se zapojili do „povstání nebo vzpoury“.

Foto: George Sheldon, Shutterstock.com

Vrátí se Donald Trump opět do Bílého domu? Snímek z kampaně před volbami 2016.

„Mezi právními experty a analytiky v této zemi převládá poměrně silná shoda na tom, že Nejvyšší soud pravděpodobně odmítne Trumpa diskvalifikovat,“ zdůrazňuje však Ankush Khardori. Ostatně on sám odhaduje, že cesta k podzimním volbám zůstane pro Trumpa otevřená. A poukazuje na složení Nejvyššího soudu, kde mají konzervativní soudci aktuálně převahu šest ku třem: „Tři z nich dokonce jmenoval sám Trump. Někteří z těchto soudců svou profesní dráhu započali prací pro Republikánskou stranu.“

Z pohledu amerického publicisty navíc bude pro konzervativní soudce snadné obhájit, aby odvolání Trumpa vyhověli. Spor se totiž v jádru točí kolem několika stěžejních argumentů - například jestli se 14. dodatek týká prezidenta nebo jestli případná diskvalifikace neupírá voličům možnost volby. Právníci hájící coloradský verdikt přitom nesmí prohrát byť jen jediný z těchto argumentů.

Američané chtějí před volbami vědět

Verdikt Nejvyššího soudu ohledně „diskvalifikace“ Donalda Trumpa se očekává v horizontu týdnů až měsíců. Soudci přitom budou zřejmě brzy řešit další případ, jehož rozuzlení je pod drobnohledem americké společnosti. A opět v něm figuruje sedmasedmdesátiletý bývalý prezident. A opět se týká nepokojů u Kapitolu.

Podle úterního rozhodnutí federálního odvolacího soudu ve Washingtonu totiž Trumpovi v trestní kauze spojené se snahou zvrátit poslední prezidentské volby nenáleží imunita. Té se přitom Trump dovolával s odkazem na fakt, že v době útoku davu jeho příznivců na Kongres vykonával funkci hlavy státu. Jeho právníci už nicméně avizovali, že plánují odvolání k Nejvyššímu soudu, který by následně rozhodoval, jestli se věcí bude zabývat.

Důležitý je ale už samotný rozsudek odvolacího soudu ve Washingtonu. Jak totiž Khardori vysvětluje, alespoň pro tuto chvíli by zastavený soudní proces s Trumpem mohl začít už letos - možná ještě před listopadovými volbami. Případný verdikt by přitom, alespoň podle průzkumů, dramaticky ovlivnil samotnou volbu Američanů.

„Průzkumy ukazují, že výrazná většina Američanů - skoro dvě třetiny - chce, aby k soudu došlo právě ještě před volbami. Chtějí tu informaci mít ještě před tím, než budou zvažovat, jestli Trumpa případně zvolí,“ popisuje publicista.

Ze sondáží navíc podle něj vyplývá i další věc: „Zdá se, že pokud exprezident opravdu stane před soudem a bude mu prokázána vina ještě před konáním voleb, může to být pro podstatnou část lidí důvod, aby namísto Trumpa volili Joea Bidena. Jinými slovy, Trumpovo odsouzení by mu mohlo prohrát volby.“

Foto: archiv Ankushe Khardoriho

Americký právník, publicista a bývalý federální prokurátor Ankush Khardori.

Bývalý americký prokurátor v tomto případu odmítá argument Donalda Trumpa. Ten tvrdí, že američtí prezidenti bez práva na absolutní imunitu budou po odchodu z funkce pravidelně terčem pomsty ze strany svých politických odpůrců. Jenže Khardori namítá, že za bezmála 250 let fungování Spojených států k ničemu takovému nedošlo.

„Spojené státy mají jistě své problémy, ale nejsou banánovou republikou. V některých částech světa k tomu dochází, nechci to podceňovat, ale nedokážu si představit, že by se z této země stalo místo, kde by bývalí prezidenti pravidelně končili za mřížemi,“ říká právník a bývalý americký prokurátor.

Donald Trump je ale podle něj obviněn z „mimořádné míry korupce“.

„Pokud mu bude prokázána vina, soud by ho podle mne měl naprosto jednoznačně potrestat,“ dodává exprokurátor s tím, že Donald Trump je jinými slovy obviněn z pokusu rozvrátit „projekt mnoha generací Američanů“, kterým se rozumí boj za volební práva, rovné postavení a příležitosti.

V podcastu 5:59 také uslyšíte, proč Trumpovy kauzy tolik nedoléhají na příznivce republikánského exprezidenta nebo jaké scénáře se pro USA nabízejí po listopadových volbách. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Eduard Freisler, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Dabing: robot Pavel (syntetický hlas)

Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, YouTube - CBS News, YT - 10 Tampa Bay

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované