Hlavní obsah

Biden si úmyslně ponechal tajné dokumenty, stíhán nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Americký prezident Joe Biden „úmyslně zadržoval tajné materiály“, jak vyplývá ze zprávy vyšetřovatele. Nebude ale obviněn. Vyšetřování začalo před více než rokem. V jeho kanceláři bylo nalezeno několik tajných dokumentů.

Článek

Zvláštní poradce Robert Hur, který vyšetřuje nakládání amerického prezidenta Joea Bidena s tajnými materiály, uzavřel případ, aniž by proti prezidentovi vznesl obvinění, píše NBC News. Po zhruba roce vyšetřování zveřejnil to, jak se utajované dokumenty z Bidenova působení ve funkci viceprezidenta dostaly do starých kancelářských prostor a do jeho domu ve Wilmingtonu.

„Naše vyšetřování odhalilo důkazy o tom, že prezident Biden úmyslně uchovával a zveřejňoval utajované materiály po skončení svého viceprezidentského mandátu, když už byl soukromou osobou,“ uvádí se ve zprávě, ale důkazy „neprokazují vinu Bidena“.

Hur sice dospěl k závěru, že Biden ani jeho zaměstnanci při odstraňování záznamů zákony neporušili, ale kriticky se vyjádřil k jejich zacházení s citlivými záznamy.

Dokumenty s tajným označením byly poprvé nalezeny v kanceláři Pensylvánské univerzity ve Washingtonu, kterou Biden používal po skončení Obamovy vlády. Tyto dokumenty byly nalezeny úředníky, kteří kancelář vyklízeli loni v listopadu, ale nález byl zveřejněn až letos v lednu, připomíná server the Hill. Biden tvrdil, že se ničeho nedopustil, a jeho tým opakovaně upozorňoval, že jeho právníci po objevení dokumentů rychle informovali Národní archiv a spolupracovali s ministerstvem spravedlnosti.

Hur také zmiňoval stále probíhající případ s exprezident Donaldem Trumpem. V něm ale existují podstatné rozdíly. Oproti „důkazům týkajících se Bidena by obvinění uvedená v obžalobě Trumpa, pokud by se prokázala, představovala závažné přitěžující skutečnosti“.

Ve zprávě se píše, že „poté, co Trump dostal několik příležitostí vrátit utajované dokumenty a vyhnout se tak trestnímu stíhání, údajně učinil opak“. Na druhou stranu napsali, že „Biden odevzdal utajované dokumenty Národnímu archivu a ministerstvu spravedlnosti, souhlasil s prohlídkou několika míst včetně svých domovů, dostavil se k dobrovolnému výslechu, a i jinak spolupracoval při vyšetřování“.

Reklama

Související témata:

Doporučované