Hlavní obsah

Protest unesený dezinformační scénou. Za co chtěla bojovat část zemědělců?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Desítky farmářů přijely na protest do Prahy ve svých traktorech.

Reklama

Článek

Jen krátce po konci jednoho protestu se čeští zemědělci chystají na další. V řadě okresů ohlásili, že další jízdou traktorů podpoří čtvrteční celoevropskou protestní akci proti agrární politice Evropské unie. Už v pondělí někteří zemědělci protestovali v Praze. Co zemědělci po vládě žádají?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč si část farmářů myslí, že jim někdo ukradl pondělní protesty.
  • Kdo je podnikatel Zdeněk Jandejsek, výrazná postava demonstrací.
  • Proč některým českým zemědělcům vadí takzvaný Green Deal.

Demonstrace, které reprezentovaly dvě odlišné skupiny a také různé požadavky. Zatímco před Ministerstvem zemědělství se v pondělí dopoledne sešla řada zemědělců a někteří z nich měli dokonce možnost konfrontovat samotného ministra zemědělství Marka Výborného, protest na Malostranském náměstí se o pár hodin později změnil v protivládní demonstraci.

„Před ministerstvem zemědělci opravdu byli. Přijeli tam z nejrůznějších koutů republiky. Na odpoledním protestu už ale převažovala dezinformační scéna,“ říká v podcastu 5:59 reportér Hospodářských novin Jan Brož.

Někteří farmáři se netajili svou kritikou směrem k lidem, kteří podle nich přišli na protesty s politickou agendou, nebo jen proto, aby šířili dezinformace a konspirační teorie. Měli za to, že jim tato skupina lidí protest „ukradla“.

Takového vývoje se obával i šéf Zemědělské svazu Martin Pýcha, který o tom mluvil s reportérem Brožem už před několika měsíci. „On už tenkrát vyjádřil obavu, že by ty protesty mohly být zneužity, takže vlastně to bylo dost prorocké z jeho strany,“ říká novinář, který se věnuje i tématu energetiky a sledují dění v Německu a Rakousku.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Reportér Hospodářských novin Jan Brož

Možná i proto se Zemědělský svaz podobně jako další odborové organizace od pondělní akce distancovaly. Chtějí se totiž hlavně připojit ke čtvrtečním evropským protestům proti agrární politice Evropské unie, trnem v oku je jim především takzvaný Green Deal.

Proč vadí Green Deal?

Toto téma nicméně převládlo i v pondělí v ulicích Prahy. Velká část demonstrantů požadovala, aby česká vláda od „zelené dohody“ odstoupila. „To je nereálné,“ říká Brož. Reportér sice připouští, že tato legislativa na zemědělce dopadá, ale zároveň poukazuje, že podobně odmítavě se ke změnám stavěly i energetické firmy, než se boji za lepší klima přizpůsobily.

„Mobilizovaly veškerou lobbistickou sílu, aby tomu zabránily. To už se z jejich strany dneska neděje. Pochopily, že boj proti klimatickým změnám asi bude probíhat a snaží se v jeho rámci nějakým způsobem fungovat,“ podotýká Brož s tím.

V odporu vůči zelené dohodě se podle něj odráží i „profesní hrdost“ farmářů. „Mají představu, že jsou ti, kteří to dělají správně a že té půdě nejlépe rozumí. A najednou přijde nějaký požadavek někde z Bruselu, z nějakého imaginárního vzdáleného světa a ten jim říká, že něco dělají špatně a že to mají dělat jinak. A na to reagují velice podrážděně,“ dodává reportér Hospodářských novin.

+28

Agrobaron a odpůrce Green Dealu

Jedním z hlasitých odpůrců zelené dohody a výrazná postava pondělních protestů je bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. O jeho osobnosti a vlivu v podcastu 5:59 mluví druhý host této epizody reportér SZ Filip Horáček.

Ten Jandejska popisuje jako úspěšného podnikatele, který za 30 let v Čechách vybudoval jeden z největších holdingů v Česku, pod který spadá na dvacet společností. Kromě toho obhospodařuje na 16 tisíc hektarů půdy a vlastní síť řeznických obchodů.

Novinář Horáček podnikatele ale označuje i za kontroverzní osobu. Vedle ekonomického vlivu a „prudké“ povahy jsou podle Horáčka problematické především Jandejskovy vazby na proruskou dezinformační scénu a kontakty s šiřiteli konspiračních teorií. Jandejsek se například pohyboval na demonstracích Ladislava Vrabela, který v minulosti mimo jiné šířil poplašnou zprávu o tom, že Česká republika zaútočí jadernými zbraněmi na Rusko.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér SZ Filip Horáček.

Jandejsek zároveň ostře vystupuje právě proti Green Dealu a žádá, aby dohodu vláda co nejrychleji zrušila. „Zemědělství má v dnešní době spoustu problémů, které ale nejdou řešit tím, že donutíme za týden vládu, aby odstoupila od zelené dohody,“ říká Horáček.

Podle něj přitom některé Jandejskovy argumenty vycházejí z pravdivého základu. Oprávněně prý například kritizuje unijní byrokracii. „Některé cíle třeba byly nastaveny (Evropskou komisí) moc vysoko a často slýchám, že bez jakékoliv erudice vlastně od stolu rozhodovali o některých důležitých otázkách bez provedení dopadových studií, a to prostě není dobře,“ popisuje reportér.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak se k požadavkům demonstrantů staví ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) nebo jak se protesty českých zemědělců podobají revoltě jejich evropských kolegů, kteří do měst jako Paříž či Brusel také vjeli na traktorech. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Eduard Freisler

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Filipa Horáčka, ČT24, TV Nova, CNN Prima News, Novinky.cz, kanál Jiřího Koženého na síti X

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované