Hlavní obsah

Čekal problémy, ale ne blázinec. Novinář líčí „léčbu“ s podílem Cimického

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Psychiatr Jan Cimický v minulosti působil jako primář psychiatrického oddělení v Bohnicích.

Reklama

Článek

Je to případ chartisty, který za minulého režimu skončil po odmítnutí odchodu na vojnu v psychiatrické léčebně. V příběhu jeho nedobrovolné léčby ale figuruje také jméno Jana Cimického. Známý psychiatr přitom momentálně čelí obviněním ve sledované kauze údajného vydírání a znásilnění. Dění shrnujeme s reportérem, který obě linie sleduje.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte?

  • O případu muže, který v 80. letech skončil v psychiatrické léčebně poté, co se rozhodl vzepřít tehdy povinné vojenské službě.
  • Že v nedobrovolné léčbě chartisty Petra Bubna figuroval také dnes známý psychiatr Jan Cimický.
  • A jak daleko je v současnosti soudní kauza, v níž Cimický čelí obvinění ze sexuálních deliktů.

Dvacetiletý mladík se v roce 1983 rozhodl, že za žádnou cenu nenastoupí na povinnou vojenskou službu do armády tehdy nesvobodného státu. Pod dohledem ale nakonec přeci jen skončil – i když ještě trochu jinak. Příslušníci Veřejné bezpečnosti ho totiž na základě diagnózy stanovené obvodním lékařem převezli do Psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích.

Na příběh Petra Bubna nedávno upozornily Seznam Zprávy v reakci na rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 8. Ten muže, který mimo jiné podepsal Chartu 77, nedávno rehabilitoval.

„Očekával, že se třeba dostane do vězení nebo že bude mít nějaké problémy. Ale místo toho skončil tři měsíce nedobrovolně zavřený v Bohnicích,“ shrnuje reportér SZ Vojtěch Gavriněv, jak Buben na svou anabázi z 80. let vzpomíná. „Popisuje to jako strašnou zkušenost, protože nevěděl, jak dlouho tam bude a jestli se někdy dostane ven,“ dodává Gavriněv v rozhovoru pro podcast 5:59.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Gavriněv.

S podpisem Jana Cimického

Rehabilitující rozsudek zároveň ukazuje některé detaily spojené s Bubnovým pobytem v Bohnicích. Mimo jiné odkazuje na dobovou zprávu tamních lékařů, podle které byl muž v podstatě nesvéprávný. Podepsaný je pod ní tehdejší primář psychiatrického oddělení v Bohnicích Jan Cimický, kterého si Buben vybavuje v souvislosti se svou nedobrovolnou léčbou.

„Co se týče interakce s primářem Cimickým, tak naprosto bez mého vědomí a samozřejmě bez souhlasu mi byly administrovány elektrické šoky. U toho byl přímo on (Cimický) a myslím si, že to byl on, kdo to rozhodl,“ popsal pro Seznam Zprávy Buben, který podle svých slov v léčebně musel brát i silná psychofarmaka.

Foto: Seznam Zprávy

Dokument s podpisem Jana Cimického, na který odkazuje usnesení obvodního soudu.

Samotný psychiatr Cimický na dotazy redakce týkající se případu nereagoval. „Pan Cimický se mnou dlouhodobě nekomunikuje,“ upozorňuje reportér Gavriněv s odkazem na mlčenlivost, kterou vůči němu lékař uplatňuje i v kauze, ve které dnes Cimický čelí u soudu obžalobě z desítek případů vydírání a čtyř znásilnění.

Právě tento aktuální soudní proces – a také předešlé vyšetřování Cimického ze strany policie – zřejmě byly pro Bubna rovněž určitým impulzem.

„Petr Buben se přihlásil s tím, že by se mohl připojit mezi poškozené doktorem Cimickým, podal v zásadě trestní oznámení. Státní zástupkyně ale toto trestní oznámení odložila s tím, že jakýkoliv čin, který by se mohl stát (v roce 1983), je už dnes dávno promlčený,“ podotýká reportér Seznam Zpráv.

V podcastu 5:59 také uslyšíte osobní líčení „bohnického“ případu z 80. let od chartisty Petra Bubna. A dozvíte se i to, proč nejsou v probíhající soudní kauze Jana Cimického promlčené ani ty případy sexuálního násilí, kterých se měl lékař dopustit před desítkami let. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Eduard Freisler

Sound designer: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Vojtěcha Gavriněva, iDNES.tv

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované