Hlavní obsah

„Z důvodu zachování mravnosti.“ Cimického soudí za zavřenými dveřmi

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jan Cimický u prvního jednání před soudem.

Reklama

aktualizováno •

Psychiatr Jan Cimický, obžalovaný z 39 případů znásilnění a vydírání, přišel pouze k prvnímu jednání. Ke čtvrtečnímu pokračování již nikoliv. Soud dnes vyloučil z jednání veřejnost kvůli ochraně svědků.

Článek

Soudce předvolal k dalšímu jednání v kauze psychiatra Jana Cimického jako svědka psychiatra Zdeňka Šolleho, který pracoval v bohnické léčebně na začátku devadesátých let. Tehdy mezi jeho klienty patřila i žena, která po letech opakovaně pro média popsala, že ji Cimický v léčebně znásilňoval a hrozil jí elektrošoky.

Po výslechu lékaře a jeho ženy soud líčení pro veřejnost uzavřel, aby ochránil svědky.

Šolle u soudu řekl, že Cimického osobně nezná. Co se týče jeho údajného sexuálního napadání žen, tehdy o ničem takovém nevěděl. Ani od pacientky, která popsala sexuální zneužívání Cimickým, se o ničem takovém nedozvěděl.

„Já si nevybavuju, že by paní (pacientka) tehdy se mnou o tom mluvila,“ řekl Šolle.

Tato pacientka pro Seznam Zprávy popsala, že Šolle tehdy Cimickému zavolal, že už ji Cimický nebude léčit, a převzal ji do vlastní péče. „To já si zase nepamatuju. Ale je možné, že jestli mi říkala, že má problémy někomu to říct, tak jsem mu zavolal. Z toho důvodu, že jsem nechtěl, aby byla léčena na více místech,“ řekl Šolle.

Hospitalizovaná pacientka se poté léčila u něj a později docházela ambulantně.

„Spousta doktorů předepisovala léky, tehdy nešlo dělat žádnou kontrolu. Ona trpěla úzkostmi a často to tak bývá, že když někdo trpí úzkostmi, tak má problém s tím, že bere moc prášků proti úzkostem, které jsou závislotvorné. A když jí to předepisuje moc lidí, tak se špatně dá vyléčit,“ popsal Šolle.

U soudu vypovídala také lékařova žena Barbora Šolleová, která v Bohnicích na začátku devadesátých letech pracovala jako zdravotní sestra. O pacientce si vybavila pouze to, že měla panické ataky, závislost na lécích a vysoký krevní tlak.

„Já jsem tam pracovala jako řadová sestřička, na směny. Takže jsem ji v péči neměla,“ řekla Šolleová.

Soud už bez veřejnosti

Soudce poté vyloučil veřejnost z dalších výslechů.

„Další průběh hlavního líčení dnešního dne proveden s vyloučením veřejnosti z důvodu zachování mravnosti a dalších důležitých zájmů svědků, takže od této chvíle hlavní líčení bude probíhat neveřejně,“ rozhodl soudce.

Cimického obhájce nechtěl vývoj řízení po veřejné části komentovat.

Proč Cimický nechodí k soudu? „Je to jeho svébytné rozhodnutí,“ řekl obhájce Miroslav Kučerka.Video: Seznam Zprávy

Státní zástupkyně Martina Adámková i po výslechů dvou bývalých kolegů Cimického trvá na obžalobě. Pro psychiatra navrhuje tři roky vezení.

„Je to v písemné části obžaloby, je to trest tři roky ve věznici s ostrahou. To se nezměnilo. Ale samozřejmě nemůžu předvídat, co se bude dít v průběhu dalšího dokazování,“ řekla před zahájením neveřejné části Adámková.

Kauza Cimický

Obžaloba se týká 39 skutků, kterých se Cimický podle státní zástupkyně dopustil mezi lety 1979 až 2019. Podle obžaloby šlo především o pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde Cimický dříve působil, a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které psychiatr otevřel v roce 1996.

Mezi poškozenými jsou také studentky, část skutků se podle obžaloby stala i na jiných místech než v lékařských zařízeních. Žalobkyně pro Cimického požaduje tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Cimický čelí obžalobě z 39 skutků, kterých se nyní pětasedmdesátiletý psychiatr podle státní zástupkyně dopustil mezi lety 1979 až 2019. Podle obžaloby šlo především o pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde Cimický dříve působil, a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které psychiatr otevřel v roce 1996. 

Mezi poškozenými jsou také studentky, část skutků se podle obžaloby stala i na jiných místech než v lékařských zařízeních. Žalobkyně pro Cimického požaduje tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Soud se případem začal zabývat na počátku roku, Cimický tehdy prohlásil, že trestné činy nespáchal, jeho chování bylo vedeno vždy s cílem léčit pacienta. Při dalším jednání vypovídali svědci, šlo o Cimického kolegy z Bohnic či lékařky poškozených žen. Soud vyslechl i dva novináře, kteří o chování Cimického mluvili s ženami kvůli chystaným reportážím či článkům.

Aktualizovali jsme o výpověď Barbory Šolleové a stanovisko státní zástupkyně Martiny Adámkové.

Reklama

Doporučované