Hlavní obsah

Newyorská policie vyklidila prestižní univerzitu se zabarikádovanými studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Propalestinská demonstrace, kterou rozháněla newyorská policie.

Reklama

aktualizováno •

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se předtím zabarikádovaly desítky propalestinských demonstrantů. Zadržela 300 lidí.

Článek

Newyorská policie v úterý pozdě večer zadržela 300 lidí na propalestinských demonstracích v areálech Kolumbijské univerzity a City College v New Yorku. Oznámil to dnes podle agentury Reuters newyorský starosta Eric Adams. Policie v noci vyklidila budovu Kolumbijské univerzity, kde se předtím zabarikádovaly desítky propalestinských demonstrantů. Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na dnešek (dopoledne SELČ) střetli proizraelští a propalestinští demonstranti a nejméně jeden člověk skončil v nemocnici.

Budovu Kolumbijské univerzity vyklidila policie na žádost školy. Zasahovala také v nedalekém táboře demonstrantů. Kolumbijská univerzita v úterý omezila přístup do kampusu poté, co tam eskalovaly studentské protesty proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy. Podle agentury DPA v kampusu na severu Manhattanu zasahovaly stovky policistů.

Newyorský starosta Eric Adams hovořil o dohromady 300 zadržených a podle DPA znovu obvinil z eskalace protestů radikály z mimostudentského prostředí.

„Toto rozhodnutí bylo učiněno s cílem obnovit bezpečnost a pořádek v naší komunitě,“ sdělila univerzita a dodala, že vzhledem k okupaci budovy protestujícími neměla na výběr. „Domníváme se, že skupinu, která vnikla do budovy a obsadila ji, vedou jednotlivci, kteří nejsou spojeni s univerzitou,“ podotkla škola.

Několik desítek demonstrantů skončilo v policejním autobuse. Média poznamenávají, že zatím není jasné, kolik lidí policie dosud zadržela. Univerzita nyní požádala policii, aby v kampusu zůstala alespoň do 17. května, tedy do skončení promocí, a zajistila, že demonstranti neobnoví protestní tábor.

Před osmou hodinou večer vydala škola prohlášení, ve kterém uvádí, že v budově probíhá policejní vyšetřování. Uzavírá proto vstup do kampusu médiím a dalším osobám, které nejsou studenti školy či školní personál.

Krize na prestižní univerzitě, jejíž propalestinští studenti inspirovali protesty na vysokých školách po celých Spojených státech, trvá už téměř dva týdny. Původní „tábor solidarity s Gazou“ na Kolumbijské univerzitě 18. dubna vyklidila policie, první vlna zatýkání a přerušování studia ale napětí jen vystupňovala a v univerzitním areálu na severu Manhattanu brzy vyrostlo nové stanové městečko.

Demonstruje se i jinde

K násilnému střetnutí mezi proizraelskými a propalestinskými demonstranty došlo v noci na středu (dopoledne SELČ) i na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Nejméně jeden člověk skončil v nemocnici, informovala americká média.

K události se vyjádřil kalifornský guvernér Gavin Newsom. Řekl, že násilí na škole odsuzuje. „Zákon je jasný: Právo na svobodu projevu se nevztahuje na podněcování násilí, vandalismus nebo nezákonnosti na akademické půdě,“ sdělil v příspěvku na síti X. „Ti, kteří se zapojí do nezákonného chování, musí být za své činy zodpovědní – včetně trestního stíhání, suspendování nebo vyloučení,“ dodal.

Násilnosti podle místních médií eskalovaly poté, co skupina zastánců Izraele zbourala kovové zátarasy okolo tábořiště podporovatelů Palestiny a začala strhávat jejich vlajky. Mezi oběma skupiny se rozpoutala potyčka, která trvala až do půlnoci (09:00 SELČ).

Na kampus podle vicekancléřky Mary Osakoové dorazili i hasiči a záchranná služba. „Jsme znechucení tímhle nesmyslným násilím, musí to skončit,“ dodala vicekancléřka.

Studenti na vysokých školách napříč USA vyjadřují nesouhlas se způsobem, jakým Izrael vede v Gaze válku proti teroristickému hnutí Hamás. Ačkoliv manifestace jsou většinou poklidné, podle vedení škol narušují výuku a přípravu studentů na zkoušky, zástupci řady univerzit proto již požádali o pomoc policii.

Reklama

Doporučované