Hlavní obsah

Raději s Babišem než s Piráty nebo TOP 09, říká Zahradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Jan Zahradil si pohrává s myšlenkou, že by kandidoval ve sněmovních volbách.

Dvacet let europoslanec, teď rebel. Jan Zahradil by upřednostnil vládu ODS a ANO. Babiše přitom označuje za „prázdnou nádobu“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Leckdo by čekal, že občanský demokrat Jan Zahradil si po 20 letech nepřetržitě strávených ve funkci evropského poslance, což je český rekord, dá od politiky klid. Nebo že přejde na lobbing či konzultační činnost, jak už to tak lidé s kontakty v Unii dělávají.

Omyl. Jedenašedesátiletý politik ještě ani nevyklidil své kanceláře v Bruselu a Štrasburku a už chce doma v Česku radikálně měnit ODS. Staví se do role nejhlasitějšího kritika směřování strany za Petra Fialy.

Babiš bližší než TOP 09

Jan Zahradil téměř „šokuje“, když v restauraci na zahrádce usrkává brčkem domácí limonádu a u toho klidným hlasem vypráví, oč přesně mu jde. „Po sněmovních volbách v roce 2025 vidím ideální uspořádání koalici ANO a ODS, protože by to byla stabilní vláda se silnou většinou. Myslím, že s Babišovým hnutím jsme si blíž než s Piráty, možná i než s Topkou,“ říká Zahradil.

Nepovažuje to za zradu vlastních voličů, kteří si za žádnou cenu nepřejí Babišův návrat k moci? „Pro samostatnou existenci značky ODS je to menší riziko než odchod do čestné opozice v rámci Spolu, který by vyústil ve slučovací sjezd s TOP 09 a lidovci, tedy k zániku značky. To je věc, na které nejsem ochoten se vůbec podílet. Soužití s ANO má daleko k jakékoliv idylce, ale pořád je to lepší varianta i s tím rizikem, že voliči nás proklejí. My budeme mít čtyři roky na to, abychom je přesvědčili.“

Zahradil byl od začátku jediný v širším vedení ODS, kdo hlasoval proti vzniku koalice Spolu. Dnes opakuje, že výhody, které ze spojenectví na začátku plynuly, již strana „zkonzumovala“ a teď už to přináší jen dlouhodobé náklady.

Takový názor na vládu s ANO je teď v ODS naprosto ojedinělý. Přesněji řečeno – nikdo z členů strany to neříká takto nahlas a veřejně. Všichni dnešní lídři naopak vidí v Andreji Babišovi hlavního soupeře – a podle průzkumů to tak vnímají i voliči.

Jan Zahradil patří mezi typické klausovce, vyznavače pragmatické politiky a národního konzervatismu. Podobní už dávno zjistili, že ve Fialově ODS pro ně není místo a zamířili jinam. Třeba do Trikolory jako Zuzana Majerová nebo do hnutí SPD jako Radim Fiala.

Kdo je Jan Zahradil

  • 1963 narozen v Praze
  • 2002 neúspěšný kandidát na šéfa ODS
  • 1998–2004 poslanec
  • 2004–2024 europoslanec
  • 2009–2020 šéf Strany evropských reformistů a konzervativců
  • 2014–2016 první místopředseda ODS

Jenže Zahradil, jenž kdysi býval prvním místopředsedou strany a myslel si dokonce i na post ministra zahraničí, se nechce vzdát.

„Samozřejmě si to budu v ODS nějak obšlapávat a zjišťovat, jak to tam vypadá. Není to tak, jak to vždycky vypadá na kongresu. Podobné názory slýchám, ale nebudu nikoho jmenovat, abych mu nedal polibek smrti,“ říká končící europoslanec. A dodává, že si „pohrává s myšlenkou“, že by příští rok kandidoval ve sněmovních volbách.

Kvůli kontextu je dobré dodat, že Jan Zahradil jako správný klausovec vždycky skutečně nesnášel „pražskou kavárnu“. V politice až fatálně nemá rád TOP 09 a Piráty, stejně jak dřív Zelené, Unii svobody nebo ODA. Paradoxně, protože v kulturních tématech, je velkým liberálem prosazujícím třeba manželství pro všechny nebo dekriminalizaci konopí.

Pohrdání pravdou a láskou

„Tímhle zbytečným bojem se jen ODS vyčerpává a dává energii do něčeho, z čeho nic nebude. Kulturní války jsou irelevantní, protože v Česku tahle témata nikoho moc nezajímají,“ argumentuje Zahradil.

Pohrdání „pravdou a láskou“ Zahradil dává ostentativně najevo. Vrcholem je výrok, že šéf hnutí ANO je „o tři levely chytřejší“ než předsedkyně TOP 09. Na tom je vidět, jak ve skutečnosti přemýšlí mocensky – prostě chválí sinějšího.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš je dle Zahradila „prázdná nádoba“, a proto je možné jej ovlivnit.

Jinak Zahradil považuje Babiše za „prázdnou nádobu“, člověka bez jakékoliv ideologie i názorů. Což vidí jako výhodu – prý se dá lehce ovlivnit. Jinými slovy navrhuje: Využijeme Babišovu sílu a skrze ni prosadíme své záměry.

Sociální demokracie, jež s hnutím ANO strávila sedm let ve dvou vládách a přesně takto uvažovala, by mohla vyprávět, k čemu to vede. A sama ODS už má vlastní zkušenost z let 1998 až 2002, kdy uzavřela mocenský kartel s úhlavním nepřítelem, před nímž varovala. Předpoklad, že se sociální demokracie znemožní, nevyšel – naopak to byla ODS, kdo v dalších volbách prohrál.

Každý s jinými názory není Putinův agent

Jan Zahradil už na nedávném kongresu ODS kritizoval lídry své strany, že to přehánějí s kritikou Andreje Babiše a dalších soupeřů. „Přimlouvám se, abychom přestali s hysterickou rétorikou, kdy si sami sobě namlouváme, že my jsme ti jediní praví demokraté a kdokoliv má jiné názory, je Putinův agent. Není to pravda, je to nezodpovědné, hluboce se štěpí společnost, ničí to pocit jakékoliv soudržnosti a já vás ujišťuji, že se nám to vrátí ne v dobré podobě,“ varoval Zahradil.

S řečmi o přijatelném Babišovi ale v ODS narazí. I ti straníci, kterým se nelíbí kolice Spolu a raději by šli samostatně, popisují šéfa hnutí ANO jako nevypočitatelného politika, s nímž nemá smysl cokoliv uzavírat. Naposledy se to ukázalo u penzijní reformy.

Doporučované