Hlavní obsah

Zahradil po 20 letech skončí v europarlamentu, příští rok nebude kandidovat

Foto: David Neff

Jan Zahradil

Reklama

Podle svých slov dospěl k závěru, že by nerad odcházel z europarlamentu rovnou do penze, ale chtěl by zakončit „politickou dráhu na domácí politické scéně“.

Článek

„Je to věc, o které jsem přemýšlel dlouho,“ prohlásil v pondělí Jan Zahradil (ODS), když oznamoval, že se příští rok v červnu nebude znovu ucházet o post poslance Evropského parlamentu.

„V politice se vám málokdy dostane luxusu, že si můžete sami rozhodnout, kdy a za jakých podmínek ukončíte nějakou kapitolu politického působení. Mně se to teď naštěstí stalo,“ podotkl.

Šedesátiletý Zahradil se stal europoslancem v roce 2004. V roce 2011 stanul v čele frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), v roce 2019 pak byl kandidátem ECR na šéfa Evropské komise.

Jak poznamenala ČTK, Zahradil se dlouhodobě staví proti budování evropského superstátu a nárůstu evropské legislativy. Je zastáncem „vícerychlostní“ Evropy, kde si každý stát zvolí, zda se k určité oblasti spolupráce připojí či nikoli. Za jeho zahraničněpolitické postoje jej kritizovali někteří političtí oponenti.

Zahradil zůstane členem ODS, europoslanecký klub strany ale nově povede Veronika Vrecionová. Ta se stane i členkou předsednictva občanských demokratů.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční příští rok v červnu. Špičky ODS momentálně řeší, zda do nich půjde strana sama, anebo jako součást koalice Spolu, tedy společně s TOP 09 a KDU-ČSL.

„Zvažujeme, co bude lepší strategie, co bude lepší pro úspěch, a potom abychom dobře reprezentovali Českou republiku v Evropském parlamentu,“ řekl k tomu v neděli v Partii na CNN Prima News předseda ODS a premiér Petr Fiala.

Podobné diskuze se vedou i v topce a u lidovců. Ti ale ve vnitrostranické anketě řekli, že by byli raději, aby KDU-ČSL šla do voleb sama.

Reklama

Doporučované