Hlavní obsah

Pojďme do eurovoleb bez Spolu, řekla většina lidovců v anketě

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Lidovce o víkendu čeká nominační konference. Hovořit se bude i o kandidatuře do Evropského parlamentu. Sami, nebo Spolu?

Reklama

Jednotlivé strany koalice Spolu – ODS, TOP 09 a KDU-ČSL – působí v EU v rozdílných frakcích, které mají rozdílné názory na směřování Unie. I to je důvod, proč zaznívají nad společnou kandidátkou pochyby.

Článek

Přípravy evropských voleb, které se uskuteční příští rok na jaře, se rozběhly naplno. Čilá diskuze se vede uvnitř vládní KDU-ČSL, která – stejně jako její ostatní partneři v projektu Spolu – dumá nad tím, zda kandidovat samostatně, nebo v koalici.

V sobotu se sejde širší vedení lidovců, takzvaná Celostátní konference (107 členů), kde se budou řešit nominace pro eurovolby.

Podle zjištění Seznam Zpráv proběhla na vnitrostranickém fóru anketa, v níž strana zjišťovala preference členů ohledně kandidatury KDU-ČSL.

Anketa byla místy návodná, některé otázky byly doplněny poznámkami, které poukazovaly na výhody kandidatury v koalici. „Interní průzkumy nám ukazují, že jako koalice Spolu bychom zvítězili a získali minimálně stejně, ale spíše více mandátů, než je aktuální prostý součet pro dané strany,“ píše se například u jedné z otázek.

Přesto mezi členy strany převážil názor, že lidovci by do Evropského parlamentu měli kandidovat samostatně.

„Názory na tuto otázku jsou vyrovnané, nicméně s mírnou většinou převážil názor, že bychom měli kandidovat samostatně,“ řekl Seznam Zprávám předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Přesná čísla uvést nechtěl, počet hlasujících v anketě se podle něho pohyboval v řádu nižších stovek. O kandidatuře by mělo být jasno na přelomu léta a podzimu.

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Vnitrostranická anketa KDU-ČSL k volbám do Evropského parlamentu.

„Teď v sobotu se uskuteční primárky bez ohledu na to, zda budeme kandidovat samostatně, nebo v koalici. Probíhají hovory jak s koaličními partnery, tak uvnitř strany. Vše má své výhody i rizika. Anketa je pouze vodítko, diskuzi nad předvolební strategií povedeme. Nejpozději v září či říjnu chceme mít jasno,“ uvedl Výborný, člen předsednictva KDU-ČSL.

Přestávka pro Spolu?

Volby do Evropského parlamentu jsou pro koalici Spolu specifické v tom, že jednotlivé strany – ODS, TOP 09 a KDU-ČSL – působí v evropských strukturách v rozdílných frakcích. Jejich společná kandidatura by tudíž mohla být pro některé voliče matoucí. Na jedné kandidátce by se mohli sejít politici jak vstřícní, tak kritičtí vůči směřování EU.

První místopředseda ODS a ministr financí Zbyněk Stanjura před několika dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že navzdory výše uvedeným odlišnostem by koalice Spolu měla kandidovat i v eurovolbách.

„Já jsem spíše pro kandidovat v evropských volbách jako Spolu. Je to zkrátka úspěšný projekt, byť v těchto volbách je to složitější rozhodování a má nějaké otazníky. Ještě se o tom nejen v rámci ODS, ale i Spolu budeme bavit,“ pronesl Stanjura.

Rezervovaný postoj zaujímá TOP 09, jejíž předsedkyně Markéta Pekarová Adamová minulý měsíc serveru Novinky.cz sdělila: „Jestli jsou některé volby, ve kterých strany koalice Spolu spojuje méně témat, tak jsou to právě volby do Evropského parlamentu. Postoje našich stran tam jsou dost odlišné, zejména když mluvíme o TOP 09 a ODS,“ řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Doporučované