Hlavní obsah

Našli shodu na úsporách, teď chce Stanjura koalici Spolu i pro eurovolby

Foto: vláda.cz

Ministr financí a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Reklama

„Jsem spíše pro kandidovat v evropských volbách jako Spolu. Byť v těchto volbách jde o složitější rozhodování,“ řekl Seznam Zprávám v předvečer ideové konference ODS ministr financí Zbyněk Stanjura.

Článek

Vládní ODS se v sobotu sejde v Praze na ideové konferenci, kde členové strany proberou strategii pro volby v příštích dvou letech.

Druhý muž občanské demokracie a ministr financí Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že na setkání se spolustraníky půjde s názorem kandidovat v koalici Spolu i ve volbách do Evropského parlamentu.

Tam jednotlivé koaliční strany - ODS, KDU-ČSL a TOP 09 - působí v rozdílných frakcích, tudíž se nad společnou kandidaturou objevují otazníky.

„Chtěl jsem to říct nejdříve na ideové konferenci spolustraníkům, ale řeknu vám to - já jsem spíše pro kandidovat v evropských volbách jako Spolu. Je to zkrátka úspěšný projekt, byť v těchto volbách je to složitější rozhodování a má nějaké otazníky. Ještě se o tom nejen v rámci ODS, ale i Spolu budeme bavit,“ řekl 1. místopředseda ODS v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

O další spolupráci projektu Spolu ho prý přesvědčilo i to, že se jednotlivé partaje dokázaly shodnout na úsporném balíčku.

„Vyhráli jsme sněmovní volby v roce 2021, stejně tak senátní volby v roce 2022 a doporučili jsme kandidáty pro prezidentské volby, mezi nimi i Petra Pavla. Ve vybraných městech jsme uspěli loni i v komunálních volbách,“ připomněl.

„Podobně budeme postupovat příští rok v krajských volbách - necháme rozhodnutí na jednotlivých krajích. Předpokládám, že v mém Moravskoslezském kraji budeme kandidovat jako Spolu,“ dodal.

Celý rozhovor přinesou Seznam Zprávy v sobotu ráno. Zbyněk Stanjura v něm popisuje, jak vyjednávání o miliardových úsporách ve státním rozpočtu považuje za nejobtížnější fázi své dosavadní politické kariéry. Hovoří i o tom, že neplánuje žádné změny v klíčových parametrech navržených úspor - tedy ani přesuny v jednotlivých sazbách DPH.

Reklama

Doporučované