Hlavní obsah

Moskva chystá cvičení s jadernými zbraněmi. Vyprovokoval nás Západ, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shujaa_777, Shutterstock.com

Mezikontinentální balistická raketa Topol-M na přehlídce v Moskvě, 9. května 2010. Ilustrační fotografie.

aktualizováno •

„Cvičení je zaměřeno na zajištění svrchovanosti Ruska v reakci na provokativní prohlášení a hrozby některých západních představitelů vůči Ruské federaci,“ uvedl ruský resort obrany. Bude na něm operovat i s jadernými zbraněmi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko v pondělí oznámilo, že uspořádá vojenské cvičení, jehož součástí bude i nácvik použití taktických jaderných zbraní. Ministerstvo obrany uvedlo, že cvičení nařídil prezident Vladimir Putin a že bude testovat připravenost jaderných sil k plnění bojových úkolů.

Vojenské cvičení bude zahrnovat nácvik přípravy a nasazení pro použití nestrategických jaderných zbraní, uvedla agentura Reuters s odkazem na ministerstvo. Zúčastní se jich raketové útvary Jižního vojenského okruhu a námořní síly.

Agentura AP upozorňuje, že jde o první případ, kdy Rusko veřejně oznámilo cvičení zahrnující taktické jaderné zbraně, ačkoli jeho strategické jaderné síly cvičení pravidelně pořádají.

Taktické jaderné zbraně zahrnují letecké bomby, hlavice pro rakety krátkého doletu a dělostřeleckou munici a jsou určeny k použití na bojišti. Jsou méně výkonné než mohutné hlavice, kterými jsou vyzbrojeny mezikontinentální balistické rakety a které jsou určeny ke zničení celých měst.

Ruská federace se postavila do pozice, že k plánovaným jaderným cvičením byla donucena. „Cvičení je zaměřeno na zajištění územní celistvosti a svrchovanosti Ruska v reakci na provokativní prohlášení a hrozby některých západních představitelů vůči Ruské federaci,“ uvedlo v pondělí tamní ministerstvo obrany.

Co jsou taktické jaderné zbraně?

Nestrategické jaderné zbraně si jako první „oblíbila“ armáda USA. V posledních letech jim však přikládá čím dál větší význam Rusko.

Konkrétní jména těchto představitelů sice neuvedlo, ale třeba o výrocích francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možné francouzské intervenci na Ukrajině Moskva opakovaně hovořila jako o „mimořádně nebezpečných“.

Rusko tvrdí, že Spojené státy a jejich evropští spojenci tlačí svět na pokraj konfrontace mezi jadernými mocnostmi tím, že podporují Ukrajinu zbraněmi za desítky miliard dolarů v jejím boji proti ruským invazním silám. Jaderné mocnosti běžně prověřují své jaderné zbraně, ale jen zřídka veřejně spojují tato cvičení s konkrétními vnímanými hrozbami.

Druhá strana konfliktu ve východní Evropě již na oznámení největší země světa reagovala. „Plány Ruska na provedení taktických jaderných cvičení nejsou ničím jiným než jeho pokračujícím jaderným vydíráním,“ uvedl v pondělí podle britského deníku The Guardian mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. „Nevidíme zde nic nového, kromě informačního efektu a prohlášení. Jaderné vydírání je stálou praxí Putinova režimu,“ dodal Jusov pro národní televizi.

V dnešním sdělení ruského ministerstva obrany není zmínka o tom, že by se mělo cvičit s raketami vybavenými jadernými hlavicemi, a není ani jasné, kde přesně a kdy se manévry uskuteční, poznamenala agentura DPA. Nově ohlášené cvičení by se mělo konat za účasti raketových vojsk, letectva, námořnictva a vojáků z Jižního vojenského okruhu, tedy zejména sil rozmístěných poblíž Ukrajiny, píše agentura AFP.

V únoru letošního roku zmapoval list Financial Times s odkazem na uniklé dokumenty ruské plány na použití jaderných zbraní. Ruská doktrína podle zjištění sahá „od vpádu nepřítele na ruské území až po velmi specifické spouštěče, jako je zničení 20 procent ruských strategických balistických raketových ponorek“.

Jakou roli mají jaderné zbraně v ruské vojenské doktríně?

Role jaderných zbraní v ruské vojenské doktríně slovy analytika Michala Smetany z FSV UK:

Jaderné zbraně mají v širší vojenské doktríně Ruské federace potenciálně velmi důležitou roli. V rámci konceptu tzv. „strategického odstrašování“.

Aktualizovali jsme o vyjádření ministerstva obrany.

Doporučované