Hlavní obsah

Fotky: Oppenheimerovy „oběti“. Zapomenuti státem i oscarovým trhákem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Čerstvě oscarový film Oppenheimer ukázal zákulisí vývoje jaderné zbraně, která může zničit svět. Podle části veřejnosti ale zapomněl na lidi, kteří netušili, že na ně z nebe padá radioaktivní spad.

Reklama

Článek

Wesley Burris tvrdě spal, když 57 kilometrů opodál explodovala první atomová bomba na světě. Dům v poušti v americkém státě Nové Mexiko oslepilo silné světlo, mohutný výbuch rozbil okna a střepy popadaly na čtyřletého chlapce a jeho bratra.

Události ze 16. července 1945 teď znají miliony lidí z filmu Oppenheimer, Burris si je ale sám pamatuje.

Foto: Profimedia.cz

Pohled do areálu vojenského zařízení White Sands Missile Range, kde 16. července 1945 v 5:30 ráno explodovala první atomová bomba na světě.

Foto: Profimedia.cz

Burrisovi je nyní 83 let a stále žije jen pár kilometrů od tehdy utajovaného místa, kde se toho historického rána sešli vědci a vojenští velitelé.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco film představuje testovací místo jako rozlehlou prázdnou poušť, Burris a jeho rodina byli mezi tisíci lidmi, kteří žili v okruhu 80 kilometrů. A stejně jako ostatní neměli tušení, co se děje ani proč se na obzoru rozprostírá obrovský mrak ve tvaru houby.

„Nebáli jsme se toho. Protože nás to přímo nezabilo,“ vzpomínal v rozhovoru pro agenturu AFP. „Neměli jsme tušení, co to bylo.“ Burrisovi ale patřili k tisícům lidí, kteří žili v okolí testovacího místa.

Skutečnou příčinu exploze, která vyslala radioaktivní materiál do výšky 15 000 metrů do vzduchu, zná Burris v současnosti možná až příliš důvěrně. Navzdory varování vědců se test uskutečnil za bouřky, přívalové deště spláchly toxické úlomky trosek zpět na zemi.

Burrisův bratr zemřel na rakovinu, tou trpí i jeho sestra a její dcera. I on sám má rakovinu kůže.

Foto: Profimedia.cz

Navzdory tomu nikdo, kdo byl zasažen radiací z testu Trinity, nedostal odškodnění. V okruhu 80 kilometrů od exploze žily tisíce lidí.

Foto: Profimedia.cz

Před vstupem do lokality testovacího stanoviště Trinity stojí další nedobrovolní svědci jaderného testu – Tina Cordova a Louisa Lopez, kterým byla diagnostikována rakovina. Vyfoceno 21. února 2024.

Nedávný film Oppenheimer na Burrise nezapůsobil. „Kolik lidí tady zemřelo? Nikdy o tom nic neřekli.“

V červenci 1945 bylo jeho rodině řečeno, že došlo k explozi munice. K záhadě přispělo i to, že místní tehdy spatřili dva podivné muže s dalekohledem, kteří sledovali explozi z nákladních aut zaparkovaných poblíž předzahrádky Burrisových.

Foto: Profimedia.cz

Pohled do areálu vojenského zařízení White Sands Missile Range, vyfoceno 21. února.

O několik let později se poblíž domu objevila další skupina mužů v bílých oblecích a maskách. Jeho bratr k nim přistoupil s dotazem, proč kopou do země díru a sbírají vzorky.

A oni mu tehdy odpověděli: „Musíš odsud odejít. Zabije tě to,“ vzpomíná Burris.

Americké zákony, jak připomíná AFP, momentálně přiznávají kompenzace lidem v oblastech pozdějších jaderných testů ve státech Nevada, Utah a Arizona. Americký senát loni schválil i zahrnutí Nového Mexika, ale Sněmovna reprezentantů návrh v prosinci smetla ze stolu kvůli obavám z vysokých nákladů.

Oppenheimer ovládl Oscary

Film Christophera Nolana na 96. ročníku Oscarů proměnil sedm ze 13 nominací. Žádná z nich nebyla překvapivá.

Přečtěte si recenzi filmu Oppenheimer od Martina Šrajera.

Reklama

Doporučované