Hlavní obsah

Kreml posiluje na TikToku. Snaží se tam podkopat autoritu ukrajinského vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Unsplash - Kon Karampelas

Ilustrační foto.

Ukrajinskému prezidentovi má koncem května skončit pětiletý mandát, v čele napadené země ale zůstane i nadále. Moskva chce tohoto momentu využít k podkopání autority ukrajinského vedení. Posloužit jí k tomu má oblíbená síť.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajina čelí ruské přesile nejen na bitevním poli, ale také na sociálních sítích.

Kyjev varuje, že Moskva v poslední době zesílila svou kampaň na čínské sociální síti TikTok, která se těší velké popularitě zejména mezi mladistvými.

„Rusové začali na TikToku systematicky pracovat a tuto platformu úspěšně využívají,“ uvedl v úterním rozhovoru pro agenturu Bloomberg Andrij Kovalenko, který vede oddělení pro boj proti dezinformacím při ukrajinské Radě pro národní bezpečnost a obranu.

Přiznal, že Rusko Ukrajině díky velkému rozsahu operací, které na videoplatformě provádí jeho influenceři i internetoví boti, na TikToku dominuje.

Cíl: zdiskreditovat Zelenského

Ruská tiktoková kampaň podle něj sílí právě v poslední době, jelikož se blíží den, kdy ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyprší pětiletý mandát.

Za běžných okolností by se na Ukrajině už v březnu konaly volby, kvůli pokračujícímu válečnému stavu byly ovšem odloženy na dobu neurčitou. Zelenskyj proto ve funkci zůstane i po 20. květnu, kdy oficiálně skončí jeho funkční období.

Jak Zelenského změnily dva roky války

Největší změnou prošel ukrajinský prezident hned v prvních dnech ruské ofenzivy, hodnotí analytik Michal Lebduška. Jakým výzvám dnes Volodymyr Zelenskyj čelí? A jak ho po dvou letech válčení vnímají sami Ukrajinci?

Otázka Zelenského setrvání v čele napadené země se dostala v poslední době do centra veřejných debat. Ačkoliv ústavní právníci tvrdí, že je takový postup legální a v souladu s ústavou, prezidentovi kritici tvrdí opak a mají za to, že odklad voleb byl chybou.

Politické tahanice se snaží ve svůj prospěch využít i Rusko, které tak sleduje svůj cíl zpochybnit Zelenského legitimitu v očích vlastních občanů i Západu, a zlomit tak vůli země nadále vzdorovat invazi.

„Podkopávání legitimity Zelenského je součástí ruského plánu na destabilizaci Ukrajiny, který se skládá z několika částí,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro britský list The Economist zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibitskyj.

Kromě příspěvků na sociálních sítích se Rusko snaží tohoto cíle dosáhnout také opakovanými výroky svých politiků. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja se nechal nedávno slyšet, že Zelenského „rozhodnutí neuspořádat prezidentské volby ho činí po 21. květnu nelegitimním“.

Podle ukrajinského politického analytika Volodymyra Fesenka se ovšem jedná pouze o „uměle vytvořený problém“. „Ruské zpravodajské agentury se tím snaží destabilizovat ukrajinský stát,“ uvedl pro server The Kyiv Independent.

Moskva podle něj doufá, že se jí tím podaří přesvědčit ukrajinskou armádu, aby přestala poslouchat rozkazy vedení země, a dopad kampaně tak Kyjev pocítí i na bojišti.

Poslední díl Zpráv z bojiště

Rusové dál rozvíjí útok u vesnice Očeretyne, kde nečekaně prošli ukrajinskou obranou v Doněcké oblasti. Tomuto místu teď věnují více pozornosti než městu Časiv Jar. Ukrajinskému velení se zatím mezeru v obraně nedaří zacelit.

Ukrajinští analytici i politici se však shodují na tom, že se Rusku jeho cílů dosáhnout nepodaří. Podle nich Zelenskyj problémy s legitimitou nemá a mít nebude, dokud zemi neotřesou rozsáhlou protesty podobné těm, k jakým došlo v roce 2004 a 2014.

Něco takového přitom v dohledné době rozhodně nehrozí. Zelenského veřejná podpora, která spolu se začátkem války výrazně vzrostla, sice v poslední době klesá, nadále ovšem dosahuje na ukrajinské poměry nebývale vysokých čísel. Při únorovém měření se jednalo o 63 %.

Rusko cílí i na Západ

Vlivu na TikToku se Rusko snaží využít nejen ke zlomení vůle ukrajinských obyvatel, ale také přesvědčení jejich spojenců na Západě.

Americký think tank Brookings Institution nedávno upozornil, že Rusko je na čínské platformě mnohem aktivnější než bylo před dvěma lety a čím dál častěji za pomoci účtů napojených na státní aparát šíří prokremelské narativy v anglickém a španělském jazyce.

Podle něj jsou proruské účty stále více zastoupené na platformách jako je Telegram nebo X, na TikToku je ovšem dosah jejich příspěvků mnohem vyšší.

„Využití TikToku poukazuje na rostoucí, ale stále ne zcela realizovanou možnost, jak ruský státem podporovaný informační aparát může oslovit nové, mladé publikum,“ varuje Brookings Institution ve zprávě, kterou vydal začátkem května.

Co prozradila Putinova inaugurace

Slovensko svou účast na inauguraci Vladimira Putina zdůvodnilo nechutí „vytvářet novou železnou oponu“. Západ se už delší dobu neshodne v tom, nakolik je třeba s Kremlem mluvit i v době pokračující ruské agrese na Ukrajině.

Upozorňuje v ní také, že nárůst ruské aktivity na TikToku koliduje s blížícími se volbami amerického prezidenta. A ačkoliv se většina příspěvků proruských účtů věnuje otázkám války na Ukrajině a NATO, některé z nich se strefují i do americké politiky. Zpochybňují například, zda je současný prezident Joe Biden způsobilý ve svém věku vykonávat vrcholnou funkci nebo postoj Spojených států k Rusku či Izraeli.

Ruská propagandistická kampaň se nevyhýbá ani tiktokovým uživatelům z evropských zemí. Stanice BBC už dříve upozornila, že mnohým z nich se v minulosti v obsahu ukazovaly dezinformace o ukrajinských politicích a jejich údajném skupování luxusních aut a sídel v zahraničí, které šíří ruské falešné účty.

Co s tím?

Mluvčí TikToku uvedl, že společnost v minulosti proti podobným snahám zakročila a smazala 13 sítí působících z Ruska. Dodal také, že do budoucna plánuje zavést přísnější opatření proti státem kontrolovaným účtům, které se snaží „ovlivnit komunity mimo svou domovskou zemi ohledně aktuálních globálních událostí a záležitostí“.

Američtí zákonodárci, kteří dlouhodobě varují, že by Čína síť mohla používat ke špehování a ovlivňování Američanů, nedávno schválili zákon, který má firmu ByteDance přimět k prodeji sítě TikTok. Pokud tak neučiní, má být platforma v USA zakázána.

Kyjev vzkázal, že pokud Spojené státy k tomuto kroku přistoupí, bude následovat jeho příklad.

Doporučované