Hlavní obsah

Konžská armáda zastavila pokus o převrat. Zapojeni byli občané USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Útočníci zaútočili na prezidentský úřad a dům poslance, který má šanci stát se předsedou parlamentu. USA slíbily spolupráci při vyšetřování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Kinshase, hlavním městě Demokratické republiky Kongo, se kolem čtvrté hodiny ranní ozvala střelba, uvedl reportér agentury Reuters.

Podle mluvčího armády Sylvaina Ekengeho ozbrojení muži zaútočili na prezidentský úřad v centru města. Údajně se mělo jednat o pokus o převrat. Ten se ale podařilo odvrátit.

Další útok se odehrál v nedalekém domě Vitala Kamerheho, poslance parlamentu, který má šanci stát se předsedou parlamentu, uvedl Kamerheho mluvčí Michel Moto Muhima v příspěvku na sociální síti X. Podle něj byli při tomto incidentu zabiti dva strážci a jeden útočník. Ekenge rovněž uvedl, že jeden útočník byl zabit.

Ekenge označil za vůdce pokusu o převrat Christiana Malangu, konžského politika žijícího v USA. Ten byl během útoku zabit. Asi 50 lidí - včetně tří amerických občanů - bylo zatčeno. Uvedl, že Malanga se poprvé pokusil o převrat a přerušil ho v roce 2017 a že jeden ze zatčených amerických občanů je Malangův syn.

Velvyslankyně USA Lucy Tamlynová v příspěvku na sociálních sítích uvedla, že je „velmi znepokojena“ zprávami o údajném zapojení amerických občanů do těchto událostí. „Ujišťujeme vás, že budeme v maximální míře spolupracovat s orgány Konžské demokratické republiky při vyšetřování těchto trestných činů a poženeme k odpovědnosti všechny americké občany, kteří se na trestných činech podíleli,“ uvedla.

Související témata:

Doporučované