Hlavní obsah

Bude lépe. Bankovní asociace čeká, že příští rok česká ekonomika poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Podívejte se na tiskovou konferenci České bankovní asociace.Video: Youtube.com

 

Nová prognóza České bankovní asociace (ČBA) zlepšila pro letošní rok odhad růstu tuzemské ekonomiky na 1,4 procenta. Pro příští rok očekává růst 2,7 procenta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nová prognóza České bankovní asociace zlepšila pro letošní rok odhad růstu tuzemské ekonomiky na 1,4 procenta. Pro příští rok očekává růst 2,7 procenta.

Letošní zotavování české ekonomiky bude pozvolné, v příštím roce by měl ale růst zrychlit. Inflace zůstane letos i příští rok u dvouprocentního cíle České národní banky (ČNB). Tak předpovídá vývoj Česká bankovní asociace.

Hlavní ekonomové bank zastoupení v prognostickém panelu České bankovní asociace očekávají, že tuzemská ekonomika bude letos růst o 1,4 procenta, a odhad tak oproti únorové prognóze nepatrně zlepšili.

„Česká ekonomika, nyní podpořená oživením spotřeby domácností, exportem i investicemi, konečně překonává pandemický propad. V roce 2025 očekáváme mírné zrychlení růstu díky pozitivnímu příspěvku všech klíčových složek, bez brzdění čerpáním zásob z dob pandemie,“ uvedla Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Prognóza předpokládá, že růst ekonomiky potáhne zejména domácí poptávka. Spotřeba domácností po poklesu v předešlých dvou letech by měla začít opět růst, a to o 2,5 procenta. Růst reálných mezd letos čeká o téměř čtyři procenta, ale část tohoto nárůstu ztlumí dopady konsolidačního balíčku. Reálné mzdy by mohly své dosavadní nejvyšší úrovně z roku 2021 dosáhnout v příštím roce.

„Data o veřejných financích vypadají nadstandardně dobře,“ řekl Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance. Podle něj je to i díky konsolidačnímu balíčku. Bureš odhaduje, že letos bude český deficit představovat 2,7 procenta HDP.

Podle Heleny Horské tak bude Česko jednou z mála zemí, které budou plnit takzvaná Maastrichtská kritéria.

Průměrná inflace podle expertů letos poklesne na 2,3 procenta a na obdobné úrovni by se měla pohybovat i v příštím roce.

„Inflace v Česku na začátku roku 2024 výrazně poklesla díky citelnému meziročnímu zlevnění potravin. Jejich pozitivní efekt však bude v nejbližších měsících odeznívat a díky setrvačné inflaci služeb předpokládáme ke konci roku inflaci na vyšších úrovních v blízkosti 2,8 procenta,“ odhaduje Jan Bureš. Varoval tak vlastně před tím, že za snížením inflace stojí prudké zlevnění potravin, které se ale už nebude opakovat, a snižování cen v tomto sektoru tak nebude pomáhat tlačit inflaci dolů.

Úrokové sazby ČNB budou podle ČBA nadále klesat a v letošním roce by se měla základní sazba ČNB dostat ke čtyřprocentní úrovni, v příštím roce pak ke 3,5 procenta. Kurz koruny byl v nové prognóze přehodnocen směrem ke slabším hodnotám a v průměru by se měl letos pohybovat u hranice 25 korun za euro, v příštím roce by měla koruna posílit k hranici 24,60 koruny za euro.

„Vývoj v zahraničí se v posledních měsících posunul mírně v optimistickém směru, což opatrně zlepšuje výhled pro zahraniční poptávku a umožňuje zlepšit růst tuzemské ekonomiky pro letošní rok na 1,4 procenta. Nadále však lze růst označit za křehký, a to jednak v souvislosti s vývojem v Číně, ale také v Německu, které rovněž jako tuzemská ekonomika čelí řadě výzev s ohledem na energetickou náročnost průmyslu a strukturální změny v automobilovém sektoru,“ uvedl Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Doporučované