Hlavní obsah

Na Ukrajině padlo nejméně 16 Srílančanů

Foto: twitter/DefenceU

Srílanské úřady opakovaně vyzývají občany, aby nejezdili do Ruska nebo na Ukrajinu (ilustrační fotografie).

Minimálně 288 Srílančanů odjelo v posledních dvou letech bojovat na Ukrajinu. A nejméně 16 z nich na frontě zemřelo. Srílanské ministerstvo obrany se proto snaží dostat své občany zpět domů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejméně 16 občanů Srí Lanky zahynulo v bojích na Ukrajině, které zahájilo Rusko před více než dvěma lety vpádem do sousední země. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na srílanské ministerstvo obrany. Ministerstvo uvedlo, že k bojům na Ukrajině bylo naverbováno nejméně 288 vysloužilých srílanských vojáků. Podle dřívějších zpráv většinu z nich najala ruská armáda.

Srílanské ministerstvo obrany minulý týden zřídilo speciální jednotku, která má shromažďovat informace o Srílančanech, již odcestovali do Ruska a na Ukrajinu.

„Je to citlivé téma. Přátelíme se s Ruskem i s Ukrajinou a obě tyto země jsou pro nás důležité. Jednáme proto s ukrajinským a ruským ministerstvem zahraničí s cílem najít občany Srí Lanky v těchto dvou zemích a zajistit jejich bezpečný návrat do vlasti,“ uvedl náměstek ministra obrany Pramitha Tennakún.

Srílanské ministerstvo obrany neupřesnilo, která strana konfliktu Srílančany najala. Poslanec Gamini Valeboda v srílanském parlamentu ale tento týden prohlásil, že většina byla naverbována ruskou armádou a oklamána příslibem vysokého výdělku a falešnými ujištěními, že nebudou vysláni do bojových misí.

Srílanské úřady opakovaně vyzývají občany Srí Lanky, aby do Ruska nebo na Ukrajinu nejezdili a války se neúčastnili. Také sousední země Indie a Nepál uvedly, že mnoho jejich občanů bylo v uplynulém roce naverbováno do bojů po boku ruské armády na Ukrajině.

Doporučované