Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Babiš s Fialou našli shodu. Vědí, jaký budete mít důchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Šťastné pondělí o politických slibech.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, Profimedia.cz, Youtube.com

 

Vládní koalici a opozičnímu hnutí ANO se konečně podařilo najít něco společného: lásku ke slibování přesného opaku toho, co hodlají udělat.

Článek

V kolika letech odejdete do důchodu? Záleží, koho se zeptáte. A také kdy se zeptáte. Ještě v roce 2019 tvrdila tehdejší ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO, že není možné udržet současný důchodový model a že nejdůležitější je, aby příští vlády reformy nerušily.

Přibližně ve stejný čas, před sněmovními volbami, prohlašoval Petr Fiala, že navyšování věku odchodu do důchodu určitě nenastane.

A nyní? Petr Fiala a jeho vláda došli k tomu, že bez změny věku odchodu do penze není možné důchodový systém udržet. A navrhují jeho relativně brzké zvýšení. Hnutí ANO, především ústy Andreje Babiše a Karla Havlíčka, jakékoliv reformy odmítá a prohlašuje, že je okamžitě zruší.

Příběh našich budoucích důchodů je myslím dokonale ilustrativní. Všichni politici vědí, že se musí stát něco nepopulárního. Jen to nechtějí říct nahlas a doufají, že to nakonec udělá ten druhý.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

A úplně stejné je to i s dalším tématem: navyšování daní. Jistě, před volbami, pokud jste v opozici, musíte dokola opakovat teze o snižování, nebo aspoň nenavyšování daní. Abyste následně přišli k moci a zjistili, že bez zvýšení daní to nepůjde. A pak musíte vymýšlet výmluvy, proč jste vlastně během kampaně nelhali.

Je přitom naprosto jasné, že se bude muset s věkem odchodu do důchodu i s daněmi hýbat. Vědí to v ODS i v ANO. A ví to i každý aspoň trochu rozumný volič. A přestože plané sliby k politice jednoduše patří, aspoň v některých tématech by politici a političtí marketéři nemuseli urážet naši inteligenci.

Velké srovnání Fialových i Babišových výroků v opozici i na postu předsedy vlády i všechna další témata, o kterých už nikdy nechceme slyšet, uvidíte ve Šťastném pondělí Jindřicha Šídla.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Doporučované