Hlavní obsah
Online

Španělsko míří na seznam rizikových zemí, návrat se Čechům zkomplikuje

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění kolem pandemie nového typu koronaviru sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku od začátku epidemie přesáhl 19 tisíc. Ve středu přibylo 292 pozitivních testů, nejpostiženějším regionem zůstává Frýdecko-Místecko.

- Denní přírůstek nakažených roste nadále i v Německu, za posledních 24 hodin jich země zaznamenala 1445.

- Negativní test na covid-19 při cestách do Řecka nebude potřeba, oznámil premiér Andrej Babiš ve čtvrtek po telefonátu se svým řeckým protějškem.

- Ministerstvo zdravotnictví podle informací ČTK zařadí Španělsko s výjimkou Kanárských ostrovů mezi rizikové země z hlediska možnosti nákazy koronavirem. Účinnost opatření bude od 24. srpna, vyhlášeno by mělo být v pátek.

  • Francie a další země jsou nově na rizikovém seznamu Británie

  • Koronavirus má 750 000 obětí, nákaza je na vzestupu i v Evropě

    Celosvětová bilance obětí nemoci covid-19 už překročila hranici tři čtvrtě milionu a koronavirová pandemie je nyní na vzestupu nejen v nejhůře postižených zemích, jakými jsou Spojené státy, Brazílie či Indie, ale znovu i v Evropě. Rekordně nyní přibývá nových případů nákazy například na Ukrajině, ve Španělsku či Francii, a řada zemí proto i v době letních dovolených znovu zavádí cestovní omezení.

  • V Praze přibylo za 24 hodin 76 případů nákazy koronavirem

    V Praze přibylo od středečního podvečera 76 potvrzených případů nemoci covid-19. Bylo to o 12 případů méně než v předchozích 24 hodinách, kdy hygienici zaznamenali nejvyšší denní nárůst za více než dva týdny. Od začátku epidemie nového koronaviru se v hlavním městě nakazilo 3827 lidí, více než 70 procent z nich se už ale uzdravilo. V souvislosti s koronavirem zemřelo v metropoli dosud 105 lidí. Vyplývá to z údajů na webu pražských hygieniků platných k dnešním 18:00.

  • Ve Francii druhý den za sebou rekordně přibylo nakažených

    Francie druhý den po sobě zaznamenala rekordní přírůstek počtu nakažených koronavirem. Podle nové bilance, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, přibylo za 24 hodin 2669 případů, což je nejvíc od konce karantény. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Na Vysočině přibylo 24 lidí s covid-19, asi jsou nová ohniska

    Na Vysočině přibylo za posledních 24 hodin 24 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to největší denní nárůst za několik týdnů. Podle hygieniků může jít o nová ohniska nákazy na Havlíčkobrodsku a Třebíčsku, testování tam bude pokračovat, řekl ČTK Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajských hygieniků.

    „Jedno (ohnisko) je městys, možná, ještě to není potvrzené. Mělo by to být dovlečené od nějakých vodáků, relativně dlouho to v populaci sedělo, než to bylo diagnostikované. V Třebíči to byla firma, která měla 60 zaměstnanců, teď začínají chodit první údaje z vyšetření kontaktů,“ řekl Kos.

  • NYT: Skutečná bilance epidemie v USA už přesáhla 200 000 mrtvých

    Skutečný počet úmrtí způsobený epidemií covid-19 ve Spojených státech je vyšší než 200 000. Píše to dnes deník The New York Times po analýze souhrnných údajů amerického federálního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) týkajících se úmrtnosti mezi březnem a červencem. Bilance sestavovaná nezávisle na CDC ze statistik amerických zdravotnických orgánů zároveň narostla o přibližně 1500 úmrtí na celkových 166 000.

  • Počet případů covidu v Česku přesáhl 19 000, ve středu 290 nových

    Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku od začátku epidemie přesáhl 19 000. Ve středu přibylo 290 pozitivních testů, za dnešek dalších 215 na celkových 19 286. Od poloviny července vytrvale roste počet lidí aktuálně trpících covidem-19. Nyní je jich 5323, nejvíce od začátku epidemie. Vyléčilo se zhruba 70 procent nakažených, 391 lidí s onemocněním covid-19 zemřelo. Vyplývá to z aktuálních informací na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Španělsko má 2935 nových případů koronaviru, nejvíc od dubna

    Ve Španělsku za poslední den přibylo 2935 nových případů nákazy koronavirem, což je skoro dvakrát tolik než o den dříve. Informovalo tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Infikovaných nyní přibývá nejrychlejším tempem od konce dubna, a to zejména v regionech Aragonie, Baskicko, Andalusie, Katalánsko a v metropoli Madridu.

  • Itálie nařídila povinné testy pro navrátilce z Chorvatska a Řecka

    Itálie bude s platností ode dneška požadovat, aby se všichni cestovatelé při návratu z Chorvatska, Řecka, Španělska a Malty nechali povinně testovat na koronavirus nebo se při příjezdu prokázali negativním testem. Příslušný dekret podepsal ministr zdravotnictví Roberto Speranza a nařízení platí zatím do 7. září, uvedla agentura ANSA. Úřady chtějí díky novému pravidlu snížit počet importovaných případů nákazy ze zemí, které nyní považují za rizikové.

  • Specialisté přišli o dvě třetiny příjmů. Na vině je koronavirus

    Kvůli epidemii covid-19 klesly příjmy lékařů v ambulancích podle odhadů až o dvě třetiny, tedy zhruba o 100 milionů korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo Sdružení ambulantních specialistů (SAS). Celkem jde na zdravotní péči z veřejného zdravotního pojištění v posledních letech přes 300 miliard korun. Ambulantní specialisté z nich mají asi 25 miliard.

  • V Rakousku mají už 23 lidí, kteří se virem nakazili v Makarské

    V severorakouské spolkové zemi Horní Rakousy úřady registrují už 23 lidí, kteří se nakazili koronavirem o dovolené v oblíbeném chorvatském letovisku Makarská. Podle agentury APA šlo ve všech případech o turisty, kteří k moři cestovali individuálně autem. Hygienici teď proto všem, kteří se z Makarské vracejí, doporučují bedlivě sledovat případné symptomy onemocnění a případně kontaktovat zdravotníky.

  • Covid-19 se za týden prokázal u 71 Čechů, kteří byli v Chorvatsku

    Nákaza covid-19 se za týden do středy 12. srpna prokázala u 71 Čechů, kteří pobývali v Chorvatsku. Od začátku prázdnin jich je 107, v zahraničí se celkem pravděpodobně nakazilo kolem 250 lidí. Podle odborníků je podíl importovaných nákaz zanedbatelný, od začátku července se počet nových případů covid-19 v tuzemsku zvýšil o 7000.

  • Cestující se mohou otestovat v novém Covid centru v Ostravě

    Cestující do zahraničí se mohou nechat testovat na koronavirus v areálu ostravské fakultní nemocnice. Výsledky testu obdrží následující den ráno. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Turisté se mohou nechat testovat v nedávno otevřeném Covid centru, v němž jsou soustředěna čtyři odběrová místa. Jedno z nich je vyhrazeno přímo pro samoplátce.

  • Ministerstvo zdravotnictví zařadí Španělsko mezi rizikové země

    Ministerstvo zdravotnictví podle informací ČTK zařadí Španělsko s výjimkou Kanárských ostrovů mezi rizikové země z hlediska možnosti nákazy koronavirem. Účinnost opatření bude od 24. srpna, vyhlášeno by mělo být v pátek v souvislosti s pravidelnou úpravou přehledu rizikových zemí. Pro české turisty by to znamenalo, že po návratu ze Španělska budou muset předložit negativní test na covid-19, nebo jít do dvoutýdenní karantény.

    Ministerstvo zahraničí, které v pátek pravidelně zveřejňuje Mapu cestovatele, se k informaci nemůže vyjádřit, dokud ji resort zdravotnictví oficiálně nezveřejní. Vyjádření Ministerstva zdravotnictví ČTK zjišťuje.

  • Finská vláda poprvé doporučila, aby lidé nosili roušky

    Finská vláda dnes poprvé doporučila, aby si lidé kvůli šíření koronaviru zakrývali na veřejnosti ústa a nos. Premiérka Sanna Marinová uvedla, že roušky by měli lidé nosit tam, kde nelze dodržovat patřičné rozestupy, například v hromadné dopravě. Ve Finsku se zatím koronavirem nakazilo 7683 lidí, denní počet infikovaných v poslední době roste.

  • Testy do Řecka opravdu nebudou třeba

    Negativní testy na koronavirus pro dovolenou v Řecku nebudou pro české občany od pondělí, jak se plánovalo, potřeba. Řecký premiér změnu vyhlásí dnes, upřesnil premiér Andrej Babiš (ANO) své předchozí oznámení na Twitteru v rozhovoru s ČTK. „Premiér uznal naše argumenty a psal mi, že to ohlásí dnes. Takže nic nebude od pondělí potřeba,“ uvedl Babiš. Informaci potvrdilo na základě diplomatických zpráv i Ministerstvo zahraničí.

    „Podle informací od naší ambasády v Aténách i podle sdělení z řecké ambasády v Praze by skutečně nemělo řecké vládní nařízení o nutnosti testování českých turistů vejít v platnost. Čekáme v tuto chvíli na oficiální změnu tohoto dokumentu a jeho publikování,“ řekla ČTK mluvčí Ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

  • Italská prokuratura zastaví vyšetřování vlády kvůli koronaviru

    Italská prokuratura zastaví vyšetřování premiéra Giuseppeho Conteho a šesti dalších členů jeho kabinetu kvůli jejich postupu v boji s koronavirovou pandemií. Oznámil to dnes podle agentury ANSA úřad vlády s tím, že prokuratura o tom informovala ministry v dopisech. Státní zástupci se zabývali trestními oznámeními více než dvou stovek lidí, kteří vinili vládu mimo jiné z nedbalosti, obecného ohrožení, zneužití pravomoci či porušení občanských práv a svobod.

  • Jihlavské Alzheimercentrum: Koronavirus mají jen dva zaměstnanci

    Plošné testování všech zaměstnanců v jihlavském Alzheimercentru potvrdilo covid-19 jen u dvou pracovníků. Jsou v karanténě. Hygienici nechali ve středu odebrat vzorky 67 zaměstnanců zařízení, ve kterém už dřív onemocnělo 60 lidí včetně 19 pracovníků. S jeho chodem od 31. července pomáhá 15 vojáků. V pátek odejdou. ČTK to dnes řekli zástupci krajské hygienické stanice, mluvčí Alzheimercentra a Armády ČR.

  • Ministerstvo: Nutnost testů na covid cestou do Řecka stále platí

    Na dovolenou v Řecku nepotřebujete test na koronavirus, tvrdí od čtvrtka premiér Andrej Babiš. Ministerstvo zahraničních věcí ale upozorňuje, že Řecko zatím pravidla oficiálně nezměnilo. Nutnost testů na covid tak stále platí.

    Více se dočtete v článku:

  • Testy do Řecka se ani nezavedou

    Premiér Andrej Babiš upřesnil, že povinnost mít test na covid-19 při cestě do Řecka ani nevejde v platnost.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy