Hlavní obsah

V Praze se znovu otevře jedna z nejstarších jídelen, tácy jí zůstanou

Foto: Profimedia.cz

Restaurace U Rozvařilů na snímku z roku 2003. Na tomto místě podnik od roku 2008 není, přesunul se do obchodního centra Bílá labuť.

V Bílé labuti po roce opět otevře jídelna U Rozvařilů, která v Praze funguje již od první republiky. Hosté by ji měli moct navštívit již v prosinci.

Článek

Slavná jídelna U Rozvařilů po roce znovu otevře. Noví majitelé provozovny chtějí zachovat její původní tvář.

S podnikem s vyhlášeným názvem U Rozvařilů se pojí dlouhá historie. Od 15. století jméno nesl pivovar, který stál v ulici Na Poříčí. Před první světovou válkou zde vznikl sál, ve kterém se konala kabaretní vystoupení.

Pivovar byl v roce 1936 zbourán, restaurace U Rozvařilů však Na Poříčí zůstala. Jako jídelna s tácovým systémem nadále fungovala na nároží pasáže v domě číslo 26, nedaleko Divadla E. F. Buriana, v jehož prostorách nyní sídlí Divadlo Archa. Právě v tomto místě zažívala jídelna zlatou éru. Díky tradiční české kuchyni i specialitám se stala vyhlášenou, návštěvníci popisovali, že byla každé poledne plná.

Ve stejných prostorách zařízení fungovalo až do roku 2008, kdy budovu odkoupil nový majitel a restaurace se přestěhovala do pátého patra obchodního domu Bílá labuť. I po změně místa zůstal koncept jídelny stejný.

Dluhy, zavření a změna majitele

V roce 2015 ale na sebe provozovatel jídelny podal návrh na konkurz, dlužil takřka sedm milionů korun. Zdálo se, že slavná restaurace zavře. Od původního majitele ji nakonec koupila společnost Kappa Asset a jídelna dál fungovala.

Restaurace, která patří k nejstarším pražským provozovnám svého druhu, provoz ukončila až na konci října 2024. Původní majitelé důvod neupřesnili a restauraci se rozhodli prodat. Restauraci nyní vlastní nově založená firma U Rozvařilů. Ta je provázaná s Farmou Svatoslav, která bude do nově otevřené restaurace dodávat suroviny.

První hosté by se do restaurace mohli znovu podívat již během prosince. Podnik zůstane v původních prostorách v pátém patře obchodního centra Bílá labuť, momentálně se dokončuje jeho rozsáhlá rekonstrukce.

Původní koncept zůstane zachován, půjde o klasickou tácovou jídelnu. V nabídce bude klasická česká kuchyně, postupně se rozšíří o jídla z grilu. „Naším cílem není měnit legendu, ale oprášit její slávu a zajistit, aby se sem lidé vraceli pro ten pravý pocit poctivého oběda,“ uvedl šéfkuchař Josef Pála.

Související témata:
Obchodní dům Bílá labuť
Česká kuchyně

Doporučované