Hlavní obsah

Uzbek se zastal krajana, který zabíjel na Manhattanu. Do mešity ani nechodil, říká

Svět bez obalu: Rozhovor s člověkem, který znal útočníka z New Yorku.

 

Reklama

Ve Spojených státech žije od roku 2010. Je Uzbek, momentálně je jeho domovem Ohio. Sayfullo Saipova, který tento týden v New Yorku zabil osm lidí, osobně znal. V pořadu Svět bez obalu Mirrakkhmat Muminov vypráví, jaký atentátník z Manhattanu byl.

Článek

Útočníkem, který v úterý na Manhattanu dodávkou zabil osm lidí, byl devětadvacetiletý Uzbek Sayfullo Saipov. S pronajatým pick-upem vjel na stezku vyhrazenou pěším a cyklistům. Během více než kilometrové cesty na stezce srážel lidi, přičemž jich osm zabil a nejméně 11 zranil. Poté narazil do školního autobusu a vyběhl z vozu, byl postřelen a zatčen.

„Neviděli jsme v něm teroristu,” říká Mirrakkhmat Muminov, který znal Saipova osobně. „Imám z naší místní mešity má každý týden kázání, ale on tam vůbec nechodil. Nikdy jsem si u něj nevšiml, že by se nějak radikalizoval. Měl nějaké finanční problémy a také odešel z práce. Měl z toho všeho deprese,” popisuje teroristu jeho známý.

Vše nasvědčuje tomu, že Saipov byl tzv. osamělý vlk. Terorista, který se radikalizuje sám pod vlivem radikálních webových stránek. Není jasné, zda byl útočník v kontaktu s dalšími uzbeckými teroristy. Ale tato postsovětská středoasijská země má v každém případě významnou tradici náboženského terorismu. Stovky islamistů totiž v minulosti například opustily Uzbekistán, aby posílily řady bojovníků Islámského státu v Sýrii a Iráku. Podívejte se na podrobnosti ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované