Hlavní obsah

Příběhy lidí z Bakalových bytů jsou nešťastné. Co mám ale dělat? říká šéf firmy, které byty teď patří

Bakala se choval jako investor a OKD viděl přes čísla. Nechápu ale, proč si to ČR neohlídala, říká Jan Rafaj.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Dvacet miliard pro Bakalu za prodej bytů po OKD nemůžu potvrdit. Ale je to „logický rámec“, říká šéf společnosti Residomo Jan Rafaj o obchodu, který dodnes budí emoce na Ostravsku a hýbe českou politikou.

Článek

„Zdeněk Bakala na Ostravsku zanechal špatnou stopu. Choval se ale jako finanční investor a dělal to, co jsme mu jako republika dovolili,“ hodnotí Jan Rafaj ve Výzvě kontroverze kolem miliardáře, kterému řada politiků nemůže přijít na jméno kvůli kauze krachujícího OKD a víc než 40 tisíc někdejších hornických bytů.

Rafaj je 1. viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy a zároveň šéfem firmy Residomo, které teď bývalé hornické byty se zhruba devadesáti tisíci nájemníky patří.

„Ty byty mají vlastníka, který je koupil za tržní peníze. Mým cílem je udělat všechno pro to, abychom to nájemníkům vykompenzovali,“ vrací se Rafaj k prodeji bytů z roku 2015. Nájemníci tehdy nedostali předkupní právo na byty, jak doufali.

Jak chce Residomo vynahradit lidem z hornických bytů to, že musejí platit komerční nájmy? Bude kvůli vyšponovaným cenám nemovitostí v ČR nájemní bydlení běžné, jako v Německu? A co jsou podle svazu průmyslu nejbolavější rány české ekonomiky? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované