Hlavní obsah

70 procent prodaných volkswagenů bude v roce 2030 elektro, plánuje firma

Foto: Seznam Zprávy

VW chce do roku 2030 v Evropě prodávat 70 procent aut na elektřinu.

Reklama

Automobilka Volkswagen plánuje za devět let prodávat v Evropě 70 procent plně elektrických aut. Zvýšila svůj plán na dvojnásobek. V USA a Číně má podíl elektrovozů na prodejích činit 50 procent.

Článek

Značka Volkswagen ze stejnojmenného koncernu plánuje, že do roku 2030 budou v Evropě plně elektrické vozy tvořit přes 70 procent aut, která tato značka prodá. Předchozí cíl byl 35 procent. Plán je součástí nové strategie nazvané Accelerate, již tato druhá největší automobilka světa z hlediska počtu prodaných aut představila.

„Se strategií Accelerate zvyšujeme rychlost na cestě k digitální budoucnosti,“ konstatoval podle médií ředitel značky Volkswagen Ralf Brandstätter.

V Číně a ve Spojených státech má automobilka v úmyslu do roku 2030 podíl aut poháněných elektřinou zvýšit na 50 procent. Volkswagen se chce stát světovým lídrem v produkci elektromobilů.

„Ze všech hlavních výrobců aut má Volkswagen nejvyšší šanci, že ten závod vyhraje. Zatímco naši konkurenti jsou teprve v polovině cesty v přechodu k elektřině, my už jsme v digitální transformaci učinili značný pokrok,“ dodal Brandstätter.

EU podporuje omezování CO2

Ministři životního prostředí zemí Evropské unie na konci loňského roku podpořili výraznější omezení emisí skleníkových plynů. O konečné podobě normy, která počítá s redukcí zplodin do roku 2030 nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990, začnou státy od příštího roku vyjednávat s Evropským parlamentem. Europoslanci se netají tím, že by chtěli mít limity ještě přísnější.

Svou strategii musela s výhledem na přísnější emisní normy přizpůsobit řada automobilek. Značka Volkswagen dříve uváděla, že jen na evropský trh musí ročně dodat o 300 000 elektromobilů více. V poslední době se debatuje o tom, jak zajistit potřebné baterie, připomněla agentura DPA.

Reklama

Doporučované