Hlavní obsah

A+++ končí. Energetické štítky budou přehlednější

Původní a nový energetický štítek pro pračky.

Reklama

Od 1. března začnou v Česku a dalších zemích EU platit nové energetické štítky. Mají za cíl větší přehlednost při výběru úsporných spotřebičů.

Článek

Nový typ energetických štítků mohli spotřebitelé zahlédnout od začátku listopadu, kdy je výrobci začali přikládat k těm stávajícím. Od 1. března začnou nové štítky platit v celé EU. Období od 1. března do 18. března pak budou mít obchodníci na to, aby zcela nahradili stávající štítky těmi novými.

Na barevné stupnici štítků už neuvidíme řady symbolů „+“ přidávaných ke skupině A. Stávající stupnici nahradí přehlednější škála tříd A až G. Nejvyšší třída A bude vyhrazena pro budoucí, šetrnější výrobky. Po uvedení nových štítků v platnost tedy na trhu zatím nebude žádný spotřebič patřící do nejvyšší třídy.

„Nebude to znamenat, že by se zhoršila energetická účinnost výrobků,“ řekl René Neděla, náměstek sekce energetiky ministerstva průmyslu a obchodu. „Dnešní nejúčinnější výrobky ze třídy A+++ budou nově zařazeny do nižší energetické třídy, aby byl umožněn další vývoj účinnějších výrobků, které budou následně označeny třídou A,“ dodal.

Změna má za cíl především usnadnit orientaci kupujících ohledně energetické spotřeby výrobků, které používají.

„S tím, jak se vyvíjí energetická účinnost spotřebičů, se dosavadní systém značení stal méně přehledný. Pouze přibývala znaménka + u třídy A. Takováto označení určitě k přehlednosti energetických tříd nepřispívají,“ řekl Radek Hacaperka, generální ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů APPLiA CZ. „Nově definované třídy jednoznačně pomohou k větší transparentnosti a orientaci spotřebitelů. Navíc budou dále výrazně motivovat výrobce k dalšímu vylepšování,“ dodal.

Nové štítky ponesou především domácí elektrické spotřebiče – chladničky a mrazničky, pračky se sušičkou, myčky nádobí, televizory, monitory a elektronické displeje. Od 1. září začnou nové štítky platit i pro světelné zdroje. Některé skupiny elektrických spotřebičů se platnosti nových štítků dočkají až v příštích letech, mezitím pro ně budou nadále platit ty stávající. Především jde o bubnové sušičky, trouby, kotle a klimatizace.

Nově se také na štítcích objeví QR kód, jehož prostřednictvím mohou spotřebitelé nahlédnout do evropské databáze EPREL. Ta jim umožní snadněji porovnat spotřebu produktů.

Energetické štítky slouží pro orientaci evropských spotřebitelů už 25 let. Podle průzkumů ovlivňují 79 procent Evropanů při výběru domácích spotřebičů, v Česku je to až 84 procent.

Na proces výměny štítků dohlíží Státní energetická inspekce (SEI). „Naším úkolem je zejména dohlédnout na dodržování jasně stanoveného časového harmonogramu. Prioritou je, aby došlo k rychlé výměně štítků, a tím se nové štítky dostaly co nejrychleji do povědomí spotřebitelů a celý systém štítkování byl zase plně funkční a přehledný,“ řekl ústřední ředitel SEI Pavel Gebauer.

Reklama

Související témata:

Doporučované