Hlavní obsah

Afgháncům se do Česka původně nechtělo, měli slzy v očích, říká velvyslanec

Foto: ČTK

Velvyslanec Jiří Baloun s premiérem Babišem.

Reklama

Nedokázal jsem si představit, že tam ty rodiny necháme, řekl dnes velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun po návratu do Česka.

Článek

Český velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun po evakuaci zpět do Česka řekl, že pro Afghánce, kteří opustili svoji zemi to nebylo jednoduché rozhodnutí. Podle velvyslance chtějí žít ve své zemi, ale v bezpečí a v klidu.

Bude potřeba lidem z Afghánistánu nějak pomoc, aby tady mohli žít?

V první řadě bych chtěl říct, že jsem s mnoha z nich mluvil. Ti lidé sem původně nechtěli, chtějí žít ve vlastní zemi. Já jsem to vždy říkal a ví to i pan ministr, že jsme chtěli pomoci vytvořit podmínky, aby tam mohli žít. Lidé měli slzy v očích, když se dozvěděli, že ambasáda končí a oni mohli být ohrožení. Jednomu z nich den před tím volali Tálibánci. Lidé se rozhodli, bylo to jejich svobodné rozhodnutí, jestli chtějí odejít, nebo zůstat tam. Rozhodli se odejít, ale měli slzy v očích. Jejich úmysl není odejít, ale žít doma v klidu a bezpečí. Když už se rozhodli, že odejdou, bylo to rychlé a jsou v Česku. My jim samozřejmě musíme pomoci, spousta z nich má příbuzné ve Švédsku, Francii, Nizozemsku nebo Belgii. Pokud zůstanou u nás, měli bychom jim pomoci. Musejí se adaptovat. My žijeme na sítích, oni žijí opravdový život.

Nedokázal jsem si představit, že tam ty rodiny necháme.
Jiří Baloun, český velvyslanec v Afghánistánu

S čím konkrétně jim může Česko pomoct?

Že jim dáme školy, že jim pomůžeme najít práci, oni jsou pracovití. Alespoň si to myslím za ten rok a tři čtvrtě, co jsem tam byl. Mají samozřejmě svoje chyby stejně jako všichni ostatní. Jsou jiného náboženského vyznání a když jsme s nimi měli pohovor, tak jsme je upozorňovali, ze v Evropě není lehký život a že nesmí věřit tomu, co je na sociálních sítích. Že to je tvrdý život a že se musí přizpůsobit. Stejně jako já nesmím v Kábulu sedět na ulici s pivem v ruce, oni tady nemůžou aplikovat některé věci, na které jsou zvyklí. Je to určitý kompromis, aby mohli pokračovat ve své kultuře, ale aby nenarušovali naše právo.

A přijímají to?

Teď to přijímají. Otázka je, až se střetnou se realitou, jak to pro ně bude těžké. Pro někoho víc, pro někoho méně.

Jaká teď bude vaše mise?

Musím si teď odpočinout, jsme strašně unavený.

Jak jste evakuaci prožíval vy osobně?

Jako vojáci, kázeň, smysl pro povinnost. Máte povinnosti, samozřejmě máte obavy. Kdo říká, že nemá strach, tak si myslím, že lže. Jsou určité jasné povinnosti, nedokázal jsem si představit, že tam ty rodiny necháme.

Babiš: Někteří lidé možná odejdou do Německa

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že evakuovaní Afghánci jsou nyní v karanténě. Poté s nimi úřady začnou řešit jejich budoucnost. Někteří z nich podle něj mluví o rodinách v jiných zemích Evropské unie, zmiňují třeba Německo. „Pokud požádají o azyl v ČR, bude následovat běžná vízová procedura,“ řekl.

Premiér poznamenal, že díky českým vojákům a velvyslanci Balounovi se podařilo zachránit spoustu životů. Poděkoval i ministrovi Kulhánkovi za nasazení.

Třetím letem z Afghánistánu byla evakuační mise podle Babiše skončena. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) nevyloučil, že jednotliví čeští spolupracovníci nebo lidé s vazbami na Českou republiku ještě mohou být z Kábulu převezeni za pomoci spojenců. Podle jeho nepotvrzených informací jsou tímto způsobem již dva spolupracovníci ČR převáženi americkým letectvem. Podle Kulhánka bylo evakuováno celkem 170 Afghánců. Řekl, že Česko tak již přepravilo všechny, kteří byli k evakuaci určeni. Dokončení operace označil za zázrak.

Reklama

Doporučované