Hlavní obsah

Na Němce po záplavách „útočí“ agitátoři. Podvodníci se vydávají za policisty

Foto: Profimedia.cz

Policie musela dementovat, že se z postižených oblastí stahuje.

Reklama

Německá policie varovala před cílenými dezinformacemi, které se šíří v oblastech zasažených povodněmi. Na místě sleduje také pravicové extremisty a popírače pandemie koronaviru.

Článek

Oficiálně přijeli na místo pomáhat, ve skutečnosti ale využívají přírodní katastrofu k propagaci svých myšlenek a podkopávání důvěry ve státní instituce. Na místa na západě Německa poničená katastrofickými povodněmi dorazili dobrovolníci z řad krajní pravice i popíračů pandemie koronaviru. O jejich přítomnosti a „vydávání se za pomoc na místě“ v Porýní-Vestfálsku informovala policie v Koblenci.

Hnutí „jinak smýšlejících“

„Víme o jejich přítomnosti ze sociálních médií a z naší přítomnosti na místě,“ uvedl ve středu policejní mluvčí s tím, že zneužívají situaci k politickým účelům. Policie také varovala před dezinformacemi a falešnými zprávami, které se v oblasti šíří. V nejvíce postiženém okrese Ahrweiler jezdila dodávka v policejních barvách, která z reproduktorů hlásila, že dojde ke stažení policejních sil a záchranářů. Úřady takovou věc vyvrátily a na fake news upozornily.

Do okresu Ahrweiler dorazili příznivci hnutí Querdenker, tedy „jinak smýšlejících“. To stojí v Německu za protesty proti epidemickým omezením a také očkování proti nemoci covid-19. Radikální popírači pandemie ve velkém na sociálních sítích šíří konspirační teorie. Desítky tisíc lidí jejich aktivitu sledují na komunikační platformě Telegram.

Protagonisty hnutí Querdenker kvůli nebezpečí radikalizace a hrozby použití násilí od letošního dubna sleduje Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV). Podle BfV se „jinak smýšlející“ často spojují s pravicovými extremisty z řad hnutí Reichsbürger (Občané Říše) a Selbstverwalter (Samosprávci), která popírají existenci spolkové republiky a demokratické a státoprávní struktury a cílí na „podkopání důvěry ve státní instituce a jejich představitele“.

Hnutí Querdenker řadí německá kontrarozvědka do nové kategorie „delegitimizace státu“. Podle nedávného prohlášení ředitele kontrarozvědky BfV intenzita „covidových protestů“ zeslábla, jejich protagonisté ale nezmizeli a pokračují v šíření různých konspiračních teorií.

Představitelé Querdenkeru známí z „covidových protestů“ podle agentury DPA dorazili i do okresního města Bad Neuenahr-Ahrweiler, kde si zřídili štáb v místní základní škole. V té otevřeli „rodinné centrum“ na pomoc dětem z rodin zasažených povodněmi. Zemský úřad pro péči o mládež ale centrum ve středu uzavřel. „Navzdory všem obtížím, které na místě panují, se o děti musí starat kvalifikovaný personál,“ odůvodnil rozhodnutí šéf úřadu Detlef Placzek.

Server Tagesspiegel napsal, že „jinak smýšlející“ na videích mluvili o škole jako o svém „velitelském stanovišti“ a „obsazené“ budově.

+10

Ve zmíněném centru působil například pravicový extremista a popírač holocaustu Nikolai N., který působí na sítích po pseudonymem „Volkslehrer“, upozorňuje veřejnoprávní rozhlas SWR. Na Telegramu sleduje „Volkslehrera“ zhruba 30 tisíc lidí. Na jednom z videí, které z oblasti zveřejňuje, si pochvaluje, že hasiči a pracovníci agentury pro technickou pomoc nestíhají být všude. „To je skvělé, protože nám to umožňuje převzít odpovědnost sami za sebe. A můžeme ukázat, že všechny ty organizace Spolkové republiky nejsou potřeba,“ říká muž.

V Porýní-Falci je podle Tagesspielu také berlínský popírač holocaustu Reza B., který se pravidelně účastní demonstrací neonacistů a konspirátorů. Jako dobrovolník se prezentuje i bývalý berlínský kádr krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa Sebastian Schmidtke.

Využívají frustraci a zklamání

Podle sociální psycholožky Pia Lambertyové využívají zmíněná hnutí frustrace, zklamání a zármutku lidí v místě neštěstí. „Prezentují se jako dobří lidé, kteří jsou tu skutečně pro lidi, ale zkouší to téma využít pro vlastní prospěch,“ cituje ji SWR s tím, že jde ve skutečnosti o podkopání stávajícího systému.

Na scéně „covidových popíračů“ se také vybírají peníze pro lidi zasažené velkou vodu. Na 600 tisíc eur vybral lékař Bodo Schiffmann, který je od loňska známou postavou hnutí covidových skeptiků. Peníze, které lidé posílají na jeho soukromý účet ve službě PayPal, chce Schiffmann rozdělit podobně smýšlejícím lidem. Na Telegramu napsal, že podmínkou finanční pomoci je, že stavební společnosti opravující domy nesmí „diskriminovat lidi, kteří se rozhodnou neočkovat nebo nenosit roušky“. Zároveň ve stejné příspěvku vyzval k účasti na berlínské demonstraci hnutí Querdenker.

Server RND také píše o to, že příznivci hnutí v týdnu zhruba hodinu natáčeli a uráželi dobrovolníky pracující v nově zřízením očkovacím centru v okrese Ahrweiler. Úřady už tento týden upozornily, že se v postižených oblastech obávají šíření nákazy koronavirem kvůli nedodržování hygienických opatření, velké koncentraci lidí v nouzových přístřešcích a zničené zdravotnické infrastruktuře.

Reklama

Související témata:

Doporučované