Hlavní obsah

Agrofert: Dotace nám patří. Na Babiše žalují do Bruselu, ale ve střetu zájmů není

Foto: Profimedia.cz

Loni měl Agrofert nejhorší výsledky za posledních 8 let, letos je ale podle jeho ředitele situace „skvělá“.

Reklama

Koncern Agrofert poslal českým úřadům analýzu, ve které jim radí, proč není jeho bývalý majitel Andrej Babiš ve střetu zájmů. Firma tak reagovala na auditní zprávu Evropské komise, řekl výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz v rozhovoru pro server idnes.cz, který je taktéž součástí koncernu.

Článek

Podle Mráze holding informoval české úřady, že nesouhlasí se závěry auditorů Evropské unie. Ti jednak tvrdí, že je Andrej Babiš jako premiér ve střetu zájmů i přesto, že firmu převedl do svěřenského fondu. Zpochybnili také čerpání evropských dotací Agrofertem.

„Ani v jednom případě se se závěry auditu neztotožňujeme a trváme na tom, že jsme nic neporušili a dotace nám byly poskytnuty podle všech pravidel. (…) K tomu (střetu zájmů – pozn. red.) jsme vypracovali vlastní analýzu a předali jsme ji českým úřadům,” uvedl Mráz.

Ředitel koncernu, který dává rozhovory velmi výjimečně, také označil podněty, které evropští auditoři kvůli Agrofertu dostali, za žalování.

„Bezesporu jsme se stali součástí boje, kdy je Agrofert používán při tlaku na našeho bývalého majitele, dnes premiéra, Andreje Babiše. Ale hlavně to vnímáme jako tlak na Česko. Je paradoxní sledovat, jak členové českého parlamentu žalují do Bruselu, že Česko špatně poskytuje dotace,” postěžoval si Mráz. A jmenoval i konkrétní „viníky“ – Piráty a Transparency International.

Mráz potvrdil, že Agrofertu byly pozastaveny některé investiční dotace, firma prý ale očekává, že stát peníze opět uvolní. „Opakovaně zdůrazňujeme, že nepodnikáme kvůli dotacím. Dotace tvoří jen malý zlomek našich příjmů,” dodal Mráz s tím, že firmy z holdingu jsou soběstačné.

Loňský rok firmy z koncernu čerpaly dotace ve výši téměř 1,8 miliardy korun. Při zisku 1,67 miliardy za rok 2018 to v podstatě znamená, že dotace převýšily čistý zisk firmy. Agrofert měl loni nejhorší hospodářský výsledek za posledních osm let.

Podle Mráze je přesto stav firmy v tuto chvíli skvělý. „Je pravda, že hospodářské výsledky byly loni horší než v předchozích letech. V pololetí roku 2019 už jsme se vrátili ke standardním číslům,” tvrdí Mráz.

Loni také prudce vzrostlo zadlužení holdingu, dluh narostl o více než 8 miliard korun na 43 miliard. „Analytici portálu Seznam Zprávy uvedli, že máme problémy s financováním. Nemáme problémy s financováním a pozitivně nás vnímají i banky. Nárůst úvěrů v loňském roce je logický. Jednak jsme dopláceli a doinvestovávali významné investiční akce z minulých let. To stojí za zhruba dvěma třetinami nárůstu zadlužení. Za zbylou jednou třetinou stojí zejména vyšší hodnota zásob a ceny komodit,” uvedl Mráz.

Klesající ziskovost a růst zadlužení je přitom vždy špatnou zprávou – od nich se totiž odvíjí cena úvěrů od bank, na kterých je koncern stále závislejší.

Reklama

Doporučované