Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace vyvěsili na německé ambasádě plakát proti uhlí

Pětice aktivistů vyvěsila na německé ambasádě plakát kritizující těžbu uhlí.Video: Eliška Richtrová, AP, Reuters

 

Reklama

Aktivisté Greenpeace v pondělí vylezli na německou ambasádu v Londýně a rozvěsili na ní plakát. Kritizují tím plány Německa na pokračování těžby uhlí.

Článek

Aktivisté ekologické organizace Greenpeace se rozhodli vyslat německé kancléřce Angele Merkelové jasný vzkaz k ochraně přírody. Nejméně pět horolezců se v pondělí dopoledne spustilo ze střechy německé ambasády v Londýně. Na její zdi pak rozvěsili plakát s heslem „Zastavte uhlí – ochraňte Hambašský les!“ Plakátem reagovali na plán Německa prodloužit těžbu uhlí až do roku 2040.

Se vzkazem přišla organizace po zveřejnění závěrečné zprávy Mezivládního panelu pro změny klimatu. V ní se uvádí, že nejpozději do roku 2052 se zvedne světová teplota o 1,5 stupně oproti době před průmyslovou revolucí v 19. století. To bude mít za následek nárůst přírodních katastrof, jako jsou například povodně.

Podle dat americké CIA německé uhelné elektrárny tvoří 42,6 procenta celkové produkce tamější elektřiny. Dalších padesát procent ale tvoří obnovitelné zdroje. Podle Greenpeace ale Německo nevyvíjí dostatek zájmu o zastavení výroby.

Hambašský les je zbytek kdysi rozsáhlého lesa východně od Jülichu, mezi městy Cáchy a Kolínem nad Rýnem. Z původních 4 000 hektarů se právě kvůli těžbě uhlí zachovalo jen posledních 200 hektarů.

Reklama

Doporučované