Hlavní obsah

Aktivisté z Hongkongu čelí uvěznění. Čína hrozí „vyloupnutím očí“ Západu

Foto: Profimedia.cz

Agnes Chowová, Ivan Lam a Joshua Wong před soudem.

Reklama

Za přiznání se k organizaci demonstrací hrozí třem hongkongským aktivistům až pět let vězení. Mezi nimi je i známá tvář Joshuy Wonga. Zachránit umírající svobodu se nedaří ani za podpory Británie, USA a dalších západních zemí.

Článek

Joshua Wong, Ivan Lam a Agnes Chowová. Známá trojice prodemokratických demonstrantů v pondělí stanula před soudem. Do prosince bude čekat na verdikt v případu, v němž čelí obvinění z organizace nezákonného protestu před policejním ústředím v hongkongské čtvrti Wan Chai v červnu loňského roku, z účasti na demonstraci a z podněcování dalších lidí. Wong před zahájením soudního jednání prohlásil, že on a Lam hodlají přiznat vinu. Oba aktivisté se tak rozhodli po poradě se svými právníky. Chowová vinu přiznala již dříve.

Že se přiznání neobejde bez trestu, Wong tušil už před zahájením. „Rozhodli jsme se přiznat vinu. Nebudu překvapený, když mě okamžitě na místě zadrží,“ řekl novinářům shromážděným před soudem. „Domnívám se ale, že vězeňské mříže ani zákazy voleb nezastaví náš aktivismus. Teď není čas před Pekingem pokleknout a vzdát se.“ Obavy z uvěznění dala najevo i čtyřiadvacetiletá Chowová. „Ačkoli jsem na to duševně připravená, pořád se trochu bojím,“ prohlásila a dodala, že by to bylo poprvé, co skončí za mřížemi.

Za pořádání demonstrací hrozí až pět let za mřížemi, ale mohlo být hůř. Jelikož k údajným trestným činům došlo předtím, než Čína v červnu přijala přísný zákon o národní bezpečnosti, doživotnímu trestu trojice zřejmě unikne. Konečný rozsudek soud vyhlásí ve středu 2. prosince. Do té doby bude trojice zadržená.

Proč jsou obviněni?

Všichni tři byli obviněni z organizace a účasti na neoprávněném shromáždění. Během protestů v roce 2019 se hongkongské policejní ředitelství několikrát stalo terčem protestujících, kteří házeli vejce a stříkali graffiti. Wong, Lam a Chowová byli obviněni z vedení, podněcování a zapojování se k jednomu z těchto protestů. Wong dříve uvedl, že ho hrozba v podobě vězení neodradí. „Naše nynější akce mají ukázat světu hodnotu svobody prostřednictvím pocitů k tomu, co milujeme natolik, že jsme ochotni obětovat svobodu vlastní.“

Kdo jsou tito aktivisté?

Dnes čtyřiadvacetiletý Joshua Wong se do hongkongských prodemokratických protestů zapojuje roky, kvůli čemuž má zkušenosti se zatčeními bohatší. Mladík se poprvé proslavil jako studentský vůdce během „deštníkového hnutí“ v roce 2014 a podporovatel nové vlny protestů, která se Hongkongem prohnala v roce 2019. Ta se neobešla bez násilí mezi demonstranty a policií.

Pro Peking to byl impulz pro zavedení přísného bezpečnostního zákona. Za nevhodné projevy svobody, rozvrácení a spolčování se zahraničními silami hrozí tresty například pro lidi, jako je trojice nynějších obžalovaných. Kvůli zavedení zákona musel Wong rozpustit svou prodemokratickou skupinu Demosisto.

Za porušení nového bezpečnostního zákona byla Chowová zatčena už letos v srpnu, před uvězněním ji ale zachránila kauce. Před pondělním soudním vystoupením na Facebooku napsala, že i když je „psychicky připravena“, před možným trestem odnětí svobody se cítí vyděšená, ale „bude se snažit tomu čelit statečně“. „Ve srovnání s mnoha mými přáteli jsem trpěla málo,“ napsala.

Pětioká pomsta

Bývalá britská kolonie Hongkong připadla pod čínskou správu v roce 1997 za podmínky zachování principu „jedna země, dva systémy“. Ten měl na území zajistit určitou svobodu, včetně svobodného projevu, nezávislého soudnictví, a některá demokratická práva, která pevninská Čína neuznává. Aktivisté se nyní bojí rostoucího vlivu Pekingu, který má potenciál tyto svobody hluboko pohřbít. Velkým hřebíčkem do rakve bylo letošní přijetí národního bezpečnostního zákona, který mimo jiné umožňuje snazší potrestání demonstrantů.

Nepomáhá ani nátlak západních zemí. Naopak – minulý týden si pokárání vysloužilo Spojené království, USA, Austrálie, Nový Zéland i Kanada. Takzvaná Aliance „pět očí“ nesouhlasila se snahou Pekingu umlčet volání po zachování svobody v Hongkongu a vyloučení volených demokratických zákonodárců, na což se jim dostalo i reakce.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien před novináři prohlásil, že pokud se země „odváží poškodit čínskou suverenitu, měly by si dát pozor, aby jejich oči nebyly vyloupnuty“. „Číňané se nikdy nemíchají do problémů, ale ani se jich nebojí,“ řekl ve čtvrtek novinářům. „Nezáleží na tom, jestli mají očí pět nebo deset“.

Reklama

Doporučované