Hlavní obsah

Aktuální počty úmrtí v souvislosti s covidem-19

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní graf níže v článku

Reklama

Seznam Zprávy připravily přehledné grafy aktuální úmrtnosti nákazy covidem-19 v České republice, doplněné o statistiky celkové úmrtnosti.

Článek

Grafy níže ukazují denní počet všech úmrtí v souvislosti s infekcí covid-19 a jejich klouzavý průměr.

Klouzavý průměr

Klouzavý, sedmidenní průměr na grafu výš ukazuje vývoj úmrtí v čase, kdy každý den je vypočítán z průměru předchozích sedmi dní. Takový graf zohledňuje, že se objevují dny, které statisticky vybočují. Znázorňuje hodnoty v delším časovém horizontu jen s minimálním ohledem na jednorázové rekordy.

Údaje o smrtnosti se vždy vypočítávají ze známého počtu případů a známého počtu úmrtí. Smrtnost onemocnění covidem-19 v České republice se ale s časem mění, jak ukazuje graf níže.

Smrtnost se může měnit z více důvodů. Statisticky na ni má velký vliv počet testů, protože rychlé a početné testování navýší počet známých případů a tím může snížit číslo udávající smrtnost. Vliv na ni má ale také například medián věku nakažených osob. Tedy pokud se během určité doby nakazí mladí a zdraví lidé, smrtnost se v čase sníží, a naopak se může zvýšit, když virus zasáhne ohrožené skupiny, jako jsou například pečovatelské domy.

Na skutečnou smrtnost může mít dále vliv mnoho faktorů. Patří mezi ně například kapacity a úroveň zdravotnictví.

Celková úmrtnost v České republice

Statistici od letošního roku zveřejňují počet všech úmrtí v ČR na časové řadě podle kalendářních týdnů. Ta ukazuje, že v době přibývajících úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 se viditelně zvyšuje i počet všech úmrtí v České republice.

Na nejaktuálnější verzi těchto dat od Českého statistického úřadu se můžete podívat na grafu níž. Je na něm vidět statistika úmrtí posledních deseti let.

Statistici také upozorňují, že prezentovaná data jsou předběžná. K již dříve vydaným týdnům se postupně přičítají úmrtí i zpětně.

Reklama

Doporučované