Hlavní obsah

Alarmující týden v Evropě. Řada zemí po rekordních nárůstech zpřísňuje

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus v Evropě znovu nabírá na síle.

Reklama

V řadě evropských zemí minulý týden počty nově nakažených dosáhly rekordních hodnot, připravili jsme přehled zemí, které podobně jako Česko čelí druhé vlně pandemie.

Článek

Španělsko

Ve Španělsku přišel vrchol křivky nových případů na přelomu prvního a druhého týdne tohoto měsíce, kdy denní nárůsty přesáhly hranici 10 000 nakažených. Minulý týden čísla klesla zhruba o polovinu. Na rozdíl od níže jmenovaných zemí se ale ve Španělsku začaly zvyšovat i denní počty mrtvých, které minulý týden vystoupaly přes stovku a ve středu 16. září dokonce zemřelo 239 lidí, což je nejvíc od května. Celkem již v zemi na koronavirus zemřelo více než 30 tisíc lidí, nakazilo se jich asi 660 000.

Nepříznivá je situace hlavně ve městě Madrid, kde tento týden vstoupí v platnost omezení ve vybraných čtvrtích, což zasáhne více než 850 tisíc lidí. Obyvatelé těchto regionů se rozdělili na dva tábory. Někteří z nich pochybují, že zavedená opatření budou stačit k zastavení rychlého šíření koronaviru, zatímco jiná část obyvatelů Madridu vyjádřila s těmito plánovanými restrikcemi nesouhlas a vyšla do ulic protestovat.

Mimo jiné se Španělé budou také muset smířit se zákazem shromažďování více než šesti lidí. Omezení budou také platit v obchodech, knihovnách, při bohoslužbách, v kinech, sportovních zařízeních a divadlech. Bary a obchody budou zavírat nejpozději ve 22 hodin.

Omezení, která budou trvat 14 dní, byla zavedena v oblastech, kde je za poslední dva týdny více než 1000 případů na 100 000 obyvatel.

Francie

Epidemická situace se výrazně zhoršuje i ve Francii. Ta v posledních dnech ohlásila nejvyšší denní přírůstky nakažených od začátku pandemie. Minulý týden země zaznamenala více než 10 tisíc nových případů za den, 19. září francouzské úřady oznámily dokonce 13 498 nově potvrzených případů nákazy.

Kvůli nepříznivé situaci řada francouzských regionů zpřísňuje hygienická opatření. Vedení pařížského regionu Île-de-France začalo obyvatelům doporučovat, aby se vyhýbali shromážděním s účastí nad 10 lidí. Opatření ve stejném duchu předtím přijaly regiony Marseille a Bordeaux, přísnější omezení chystá také francouzský Lyon.

Slovensko

Na tamní poměry vysoká čísla hlásí i sousední Slovensko. I když jde o významně nižší údaje než v Česku, země ohlásila největší denní přírůstky nakažených od začátku pandemie. Rekord padl nejprve v pátek, když se počet nově nakažených dostal přes 200, o den později činil 290.

„Situace na Slovensku se zhoršuje. Obáváme se toho, že pokud nezačneme být zodpovědní, situace se může zhoršit mnohem razantněji než dosud,“ reagoval na zvyšující se počet nakažených slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Na Slovensku stále platí povinné nošení roušek uvnitř budov, opatření se vztahuje také na starší žáky ve školách. Omezen je také počet účastníků hromadných kulturních, společenských či sportovních akcí.

Polsko

Klesajícím počtem nakažených se nemůže pochlubit ani Polsko, kde o víkendu poprvé od začátku celosvětové koronavirové krize počet nových potvrzených případů přesáhl 1000 za den.

Nehledě na to však země nespěchá uplatňovat scénář Česka a zavádět nová plošná opatření. Vláda je podle ministra zdravotnictví Adama Niedzielskiho připravena použít spíše regionální omezení.

Rakousko

Ke zpřísnění koronavirových opatření přistoupilo také Rakousko. Týkají se zejména soukromých akcí a oslav ve vnitřních prostorách. Těch se od tohoto pondělí bude smět účastnit nanejvýš deset lidí. Výjimku budou mít pouze pohřby, školy, náboženská shromáždění či demonstrace. Ve školách mimo třídy musí mít každý zakrytá ústa a nos. Stejné pravidlo platí i pro gastronomická zařízení, kdy rouška bude povinná nejen pro personál, ale také pro hosty nesedící u stolu. Konzumace jídla je možná pouze vsedě.

Minulý týden se tam denní počty nově nakažených pohybovaly kolem 800, jsou tedy podobné jako v březnu.

Itálie

Zvýšení počtu nakažených pozorují také v šedesátimilionové Itálii. Ze začátku pandemie právě Itálie byla nejvíce zasaženou evropskou zemí. Na začátku prázdnin však tempo šíření nákazy zpomalilo, v květnu a červnu se přírůstky pohybovaly okolo 500 nakažených za den. V polovině srpna počet nakažených začal znovu stoupat a od začátku září počet nových případů překračuje hranici 1000 případů za den. Nejvíce případů za poslední týden zaevidovala Itálie v pátek, přibylo 1907 nakažených.

Podle statistik je to nejvyšší denní bilance infikovaných od 1. května. Nejvíce přibývá nemocných v regionech Lombardie a Kampánie.

Velká Británie

Epidemie zrychluje tempo i ve Velké Británii, která měla za minulou sobotu přes 4400 nových případů koronaviru, což je nejvíc od 8. května. Zda Británie v říjnu zavede celostátní karanténu, není podle britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka známo. Oznámil však, že počet hospitalizovaných se ve Spojeném království zdvojnásobuje každých osm dní. Podle vládního poradce pro koronavirus Neila Fergusona země bude potřebovat nějakou formu výrazných omezení.

V Británii již od tohoto týdne platí „pravidlo šesti“, tedy plošný zákaz shromažďování více než šesti lidí. V platnost také vstoupila nová omezení otevíracích hodin pro bary a restaurace v oblastech na severovýchodě Anglie. Další omezení mají začít od úterý platit ve vybraných oblastech v hrabstvích Lancashire, Merseyside, Západní Yorkshire a v části regionu Midlands, kde se rovněž zakazuje setkávání členů různých domácností. Na svatbách a pohřbech může být maximálně 30 lidí.

Kromě toho země zpřísnila sankce za porušení karantény. „Lidem, kteří se rozhodnou nehledět na pravidla, budou hrozit vysoké pokuty,“ varoval Johnson, píše agentura Reuters.

Ukrajina

Nejvyšší denní přírůstky v posledním týdnu zaznamenala také Ukrajina. Tamní úřady v poslední době evidují více než 3000 nakažených denně, nejvíc od začátku pandemie. Rekordní jsou na Ukrajině v posledních dnech i denní počty mrtvých, které se pohybují ve vyšších desítkách.

I nadále platí zákaz vstupu cizinců do země. Celostátní karanténa je prodloužena do 31. listopadu.

Maďarsko

O druhé vlně epidemie hovoří i maďarské úřady, které v pátek zaznamenaly největší denní přírůstek nově nakažených, a to navzdory pro cizince zavřeným hranicím. Sobotní číslo nově nakažených vystoupalo přes devět stovek.

Od pondělí je kromě obchodů a veřejné dopravy nařízeno povinné používání roušek v kinech, divadlech, nákupních centrech a zdravotnických zařízeních. Restaurace a bary mají od tohoto týdne omezený provoz, a to jen do 23 hodin.

Podle předsedy vlády Viktora Orbána vrchol druhé vlny koronaviru je v Maďarsku očekáván někdy kolem prosince a ledna.

Německo

Zhoršující se situaci čelí také Německo. V sobotu země zaznamenala největší přírůstek od konce dubna, počet nakažených tam překonal hranici 2000 nových případů za den. Na přelomu března a dubna hlásilo Německo více než 6000 nových případů denně. Počty nakažených poté začaly klesat a následně opět narůstat v červenci.

Reklama

Doporučované