Hlavní obsah

Album Vladimíra Mišíka Noční obraz vychází také v podobě vinylového kompletu

Foto: televizeseznam.cz

Vladimír Mišík.

Reklama

Nová studiová nahrávka Vladimíra Mišíka Noční obraz, která vyšla 24. září, dostala mimo jiné u vydavatelství Animal Music podobu vinylového dvojalba.

Článek

Petr Ostrouchov, který se na albu podílel jako skladatel a producent, řekl, že má cenu vydávat vinylové desky, protože jde o kvalitnější verzi hudby, než nabízejí streamingové služby. Mišík oceňuje jejich výtvarnou stránku.

„Pro mě je vinyl spjatý s obrovskou nostalgií. I z toho prostého důvodu, že desky měly krásné obaly a po výtvarné stránce to byla nádhera. V podstatě některé byly obrazy, ze kterých by si člověk mohl udělat jednu stěnu a dívat se na ně,“ řekl Mišík.

Také pro Ostrouchova je vinyl vzpomínkou na teenagerská léta, kdy hudbu poslouchal na vinylových deskách. „Pak přišla cédéčka a všichni byli nadšení, že nepraskají a nešumí, ale nějak se pozapomnělo na to, že nemají takovou dynamiku a plastičnost zvuku. Cédéčka podle mě za pár let už nebudou, už na ně nejsou ani přehrávače v autech a dnešní mladá generace ani neví, co to vlastně je. Takže vinylová deska je poslední možností prezentovat hudbu ve zvukově kvalitní podobě,“ uvedl Ostrouchov.

Hudbu z digitálních mp3 je Ostrouchov schopen poslouchat maximálně jen jako kulisu. „Ale že bych si na Spotify pustil nějaké album nahlas a nalil si k tomu skleničku, to se nikdy nestane. Proto mám gramofon a chystám se dokoupit vinylovou podobu zásadních desek,“ řekl.

Autory obalu Mišíkova nového alba jsou Karel Haloun a Aleš Najbrt. Na titulní straně je fotografie Václava Jiráska. „Myslím, že to dopadlo dobře, i když focení pro mě znamenalo tříhodinové martýrium. Naštěstí u toho byly nějaké povzbuzující nápoje. To lehké rozmazání mého portrétu má nádech názvu alba Noční obraz,“ konstatoval Mišík.

Nahrávka Noční obraz vychází v podobě vinylového kompletu a formou digitálního downloadu mp3 i ve vysokém rozlišení. Bude však prozatím chybět ve streamingových službách typu Spotify, kde bude jako celek vydáno až příští rok.

„Chápu, že streaming je nevyhnutelnou součástí vývoje, ale zatím je nastaven špatně – spíše symbolické předplatné, které je cenou za přístup k veškeré hudbě tohoto světa, vyvolává dojem, že hudba nemá žádnou hodnotu. Zpět k vydavatelům a umělcům se proto vrací jen zanedbatelný zlomek vynaložených nákladů, takže udržitelnost nahrávacích aktivit je za důstojných podmínek vyloučena. Sázíme na to, že posluchače Vladimíra Mišíka osloví bohatě vypravené nosiče vinyl, CD, kazeta nebo download, jejichž nákupem je stále ještě možné podporovat hudebníky a vydavatele a umožnit tak, aby nové nahrávky vůbec vznikaly. Dokud tedy existují příslušné přehrávací přístroje,“ podotkl Ostrouchov.

Nahrávka Noční obraz navazuje na předchozí desku Jednou tě potkám, která získala šest cen Anděl. Na albu Noční obraz mimo jiné hostují americký soubor Blind Boys of Alabama, Mike Marshall, Ondřej Pivec, František Kop, Radek Baborák a Ostrouchova kapela Blue Shadows. V roli vokalistů nahrávali Lenka Dusilová, Robert Křesťan, Lenka Nová nebo Markéta Foukalová. Hudbu pro album složili Ostrouchov a Mišík, který přispěl i několika texty. Dalšími jsou zhudebněné básně Jana Skácela, Václava Hraběte, Františka Hrubína a Jiřího Ortena. V případě skladby Děkuji Ostrouchov zhudebnil text nedávno zesnulého skladatele a zpěváka Davida Stypky.

Reklama

Doporučované