Hlavní obsah

Alzheimer je skrytá epidemie. Stát na ni není připraven, říká šéfka Alzheimercentra

Rozhovor s Jaroslavou Jůzovou.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Stát nemá koncepci péče o lidi se stařeckou demencí. Nové domovy pro ně vznikají živelně, takže někde je míst nadbytek, jinde chybějí. Nevyrovnaná je i kvalita služeb.

Článek

Dotace u nás dostanou jen domovy provozované kraji či obcemi. Někdy pak zbytečně plýtvají veřejnými prostředky. Soukromé domovy na dotace nedosáhnou, a tak šetří - často i na službách. Někde klienti doslova živoří.

Nevyrovnaná je i nabídka míst. V bohatých městech jako Praha je jich tolik, že si jednotlivé domovy přetahují klienty. Jinde se na umístění čeká měsíce.

Důvody v rozhovoru popisuje Jaroslava Jůzová, jednatelka společnosti Alzheimercentrum. Podle ní stát nemá jasnou koncepci péče, rozhodování nechává na krajích. „Máme 13 státečků, do nichž stát posílá peníze a nechá je řešit sociální politiku,“ říká.

Spoluzakladatelka Alzheimercentra patří k nejzkušenějším ve službách pro seniory u nás. Firma je na trhu přes dvacet let, má devět zařízení pro lidi s demencí a čtyři další připravuje. V pobytových službách pro psychicky nemocné je lídrem trhu.

Letos na jaře Alzheimercentrum ovládla finanční skupina Unicapital olomouckého podnikatele Pavla Hubáčka (mj. majitel banky Creditas).

Obor je celkově v pohybu: Rakouská SeneCura nedávno koupila dva menší konkurenty a konsoliduje síť dvou desítek seniorských domovů. Někteří soukromníci naopak zařízení zavírají, protože je nejsou schopni ufinancovat.

Stát v Česku provozuje zhruba dvě třetiny pobytových zařízení pro lidi s Alzheimerem, o zbytek se dělí soukromníci a církev.

Poptávka poroste

Poptávka po místě v domovech, zvláště pro psychicky nemocné, poroste. Podle analýzy společnosti GrandPark je u nás dnes kolem 50 tisíc neuspokojených žádostí o lůžka.

V populaci však přibývá seniorů včetně lidí s Alzheimerem. Těch u nás bude podle České alzheimerovské společnosti v roce 2035 zhruba 260 tisíc - o 100 tisíc víc než dnes. Počet potřebných lůžek se ztrojnásobí, tvrdí studie GrandParku.

„Alzheimer je skrytá epidemie, ale my nejsme připraveni ani na současný stav, natož na růst,“ varuje i Jůzová. „Chybí regulace ze strany státu, chybí systémová kontrola financí, neřeší se prevence,“ vypočítává.

Šéfka Alzheimercentra v rozhovoru (viz video nad tímto textem) také radí, jak poznat nekvalitní zařízení, v němž hrozí špatná péče. A podle čeho se řídit při výběru těchto služeb.

Reklama

Doporučované