Hlavní obsah

Američané obcházejí pravidla a cestují po Evropě i přes zákaz

Foto: Profimedia.cz

Turisté v katalánské metropoli. Ilustrační fotografie.

Reklama

Přestože se zdá, že evropské léto je pro tento rok pro Američany tabu, není to tak úplně pravda. Někteří z nich totiž obcházejí protipandemická cestovní opatření. Informuje server Politico.

Článek

„Na nic se mě neptali,“ říká pro server Politico turista z Miami, který přes léto cestuje po Španělsku. Tam se dostal přes Velkou Británii, kam přiletěl z jednoho z nejpostiženějších míst Spojených států. Britské úřady ho prý neposlaly do karantény ani mu nenařídily testy. A stejně tak ve Španělsku - brali ho jako běžného turistu z Británie. „Jako by to všem bylo úplně jedno,“ říká Američan, který si nepřál být jmenován.

Americký turista serveru Politico vypráví i další příklady jeho známých, kteří se dostali z jednoho místa Evropy na druhé, aniž by se kdokoliv ptal, odkud pocházejí. Přestože je pro lidi ze Spojených států stále zákaz cestování do zemí Evropské unie. Na Velkou Británii se pravidlo nevztahuje, protože už oficiálně není součástí Unie.

Jedním z příkladů „obejití pravidel“ jsou turisté rovněž z Floridy, kteří se ve Velké Británii vyhnuli povinnosti karantény tím, že se do Londýna dostali vlakem z Paříže. „Když jedete vlakem z Francie, všem je jedno, odkud jste,“ komentuje první zmíněný Američan.

Někteří tak využívají slabých míst, která existují v pravidlech jednotlivých států. Jedním z faktorů může být to, že se ve většině zemí kontroluje místo, odkud člověk přijel, a ne, jakou má národnost. Mnoho zemí také konkrétně neurčilo, kdo na jejich území opravdu může vstoupit nebo ne.

A to, jak obejít vládní nařízení, vědí i cestovní kanceláře. „Bohatí Američané využívají svých evropských kontaktů. Ti jim napíší dopis, ve kterém je uvedeno, že cestují kvůli důležitým nebo obchodním důvodům,“ komentuje anonymně pro server Politico pracovník cestovní kanceláře.

S víceméně zvacím dopisem dostávají Američané povolení od konkrétního konzulátu, že mohou přicestovat. Přesto by se i těchto lidí měly týkat povinné testy nebo karanténa tam, kde to administrativa vyžaduje. Je však nutné si uvědomit, že v rámci těchto případů jsou i ty, jenž se opravdu týkají vážných situací, které vyžadují cestu do Evropy.

Server Politico také připomíná, že se Evropská komise i kvůli těmto důvodům snažila sjednotit svoje pohraniční pravidla. Ta ale zůstala v kompetenci jednotlivých členských států.

Všechny země Evropské unie ale shodně a priori nepřijímají turisty ze Spojených států. Nařízení, které platí od začátku července, ještě před několika dny prodloužily. Ze strany USA platí už od března důrazné doporučení, aby obyvatelé do Evropy necestovali.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se v návaznosti na evropské restrikce vyjádřil, že Trumpova administrativa nepovažuje krok za politický, a tedy nechce jakkoliv recipročně odpovídat. „Víme, že je velkou nutností obnovit ekonomiku, to znamená i dostat lidi do letadel, která budou cestovat přes oceán a napříč Evropou,“ řekl Pompeo začátkem července.

Reklama

Doporučované