Hlavní obsah

Američané spouští po dvaceti letech jaderný reaktor, zásobí milion domácností

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Plán na jadernou elektrárnu o dvou reaktorech vznikl před více než čtyřiceti lety. Jak to dnes vypadá uvnitř? (video: Marie Vladyková)

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Jaderná elektrárna v Tennessee po dvaceti letech spouští druhý z plánovaných dvou reaktorů. Společně zásobí energií přes milion domácností.

Článek

Jeden z největších soukromých poskytovatelů energie v USA, Tennessee Valley Authority, začal s výstavbou jaderné elektrárny v roce 1973. Kvůli různým závadám i nově vznikajícím regulacím spustila společnost první ze dvou plánovaných reaktorů až v roce 1996. Nyní společnost uvedla do provozu i druhý reaktor. Za dvacet let, které uplynuly od spuštění Watt Bar 1, je to jediný reaktor pro výrobu energie určené domácnostem, který byl spuštěn. Tomu předcházelo třítýdenní testování plného provozu.

Nový reaktor už vyprodukoval pět set milionů kilowatthodin. Oba reaktory současně zásobí energií více než milion domácností. Vedení slibuje jejich životnost na dobu minimálně jedné generace.

Foto: Tennessee Valley Authority

Po dvaceti letech stoupá pára z obou chladicích věží. V jedné z nich teprve od června.

Výstavbu elektrárny výrazně zpozdily nehody, které se odehrály v sedmdesátých a osmdesátých letech. Mimo jiné výbuch v Černobylu. Spojené státy tak začaly být v oblasti nukleární energie ostražité. Řada regulací výstavbu protáhla i prodražila a plány na výstavbu druhého reaktoru v osmdesátých letech zastavila úplně. Výstavba prvního reaktoru vyšla oproti původně plánovaným 370 milionům amerických dolarů na téměř sedm miliard.

Návrat k původním plánům přišel ve chvíli, kdy společnost obecně začala volat po častějším využití alternativních zdrojů energie, především šetrných k životnímu prostředí. Společnost tak kolem roku 2000 slíbila vybudování druhého reaktoru v horizontu pěti let, avšak realizace se třikrát protáhla. Mimo jiné i kvůli výbuchu elektrárny ve Fukušimě.

Spojené státy získávají energii z jaderných zdrojů zhruba z jedné pětiny. Jadernou velmocí je pak Francie, která z nukleárních zdrojů kryje až tři čtvrtiny své spotřeby.

Reklama

Doporučované