Hlavní obsah

Američané zahájili výstavbu osmi prototypů zdi, kterou chce Trump na hranici s Mexikem

Do měsíce by mělo být hotovo osm prototypů „Trumpovy zdi"Video: Reuters, AP

 

Reklama

Americká vláda začala v úterý stavět osm prototypů zdi, která má oddělovat Mexiko od USA. Ty budou stát poblíž jihokalifornského města San Diega.

Článek

Zeď, kterou na hranici mezi Mexikem a Spojenými státy plánuje americký prezident Donald Trump, se opět přiblížila výstavbě. V úterý totiž začaly práce na osmi prototypech. Čtyři z nich budou vyrobené z betonu a další čtyři z různých materiálů. Prototypy se budou tyčit do výšky od pěti až k devíti metrům. Na šířku by měly mít devět metrů. Informovala o tom Celní a pohraniční ochrana.

Úřad tvrdí, že prototypy budou hotové do třiceti dnů. V následujících třech měsících by pak měli úředníci vyhodnotit, který z modelů je nejvhodnější. Testovat budou například odolnost vůči proniknutí malých nástrojů. Každý z osmi kusů by měl stát do 450 000 dolarů (10 mil. korun).

Prototypy budou stavět čtyři firmy. Předpokládá se ale, že finální konstrukce bude kombinací prvků z více návrhů. Finální verze zdi pak počítá s instalací kamer a senzorů.

Výstavbu zdi sliboval prezident Trump při své prezidentské kampani. Podle něj by měla sloužit k zamezení příchodu ilegálních imigrantů. Prezident se ale zatím na výstavbě zdi neshodl s Kongresem, od kterého chce 1,5 miliardy dolarů (33 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované