Hlavní obsah

Americe hrozí nedostatek pilotů. Může za to odpor k očkování

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Americké aerolinky se připravují na propouštění neočkovaných zaměstnanců. Místní odbory ale varují před možným nedostatkem pilotů, z celkem 14 tisíc amerických pilotů jich totiž téměř třetina dosud není očkovaná.

Článek

Drtivá většina ze 67 tisíc zaměstnanců amerického dopravce United Airlines předložila doklad o očkování proti covidu-19. „Bylo to neuvěřitelně těžké rozhodnutí, ale udržet náš tým v bezpečí bylo vždy naší první prioritou,“ uvedlo vedení firmy v dopise zaměstnancům.

Letecká společnost o nutnosti vlastnit potvrzení o očkování pro další práci v jejích službách rozhodla už v srpnu, tedy ještě před zavedením pravidel americké vlády. Všichni američtí zaměstnanci United Airlines tak museli do pondělí předložit doklad o prodělaném očkování alespoň jednou dávkou vakcíny proti covidu-19.

Celkem 593 pracovníkům, kteří odmítli očkování proti koronaviru a nepožádali o výjimku z náboženských nebo zdravotních důvodů, nyní hrozí ztráta zaměstnání. „Naše zdůvodnění požadavku na očkování pro všechny zaměstnance United v USA bylo jednoduché. Udržet naše lidi v bezpečí a pravda je taková, že každý je ve větším bezpečí, když jsou všichni kolem něj očkovaní,“ cituje BBC prohlášení generálního ředitele Scotta Kirbyho a prezidenta společnosti Bretta Harta.

Někteří z téměř šest stovek zaměstnanců ale mohou stále v United Airlines zůstat. V některých případech totiž podle společnosti mohlo dojít k tomu, že pouze nestihli předložit potvrzení o očkování v řádném termínu.

Další lidé pak mají podle aerolinek šanci nechat se naočkovat do doby, než se se zaměstnavatelem setkají ohledně ukončení pracovního poměru, a to právě z důvodu nepředložení potvrzení o očkování. United Airlines uvedly, že se budou řídit pravidly, na kterých se dohodly s odbory. Celý proces tak může trvat v řádu týdnů až měsíců. O výjimku přitom požádaly dva tisíce pracovníků.

Původní plán společnosti přitom počítal s tím, že pracovníky osvobozené od povinnosti očkování United Airlines od 2. října pošlou na dočasné neplacené volno. Po žalobě šesti zaměstnanců ale společnost od tohoto kroku ustoupila.

Další americké aerolinky Delta Airlines budou brzy účtovat neočkovaným zaměstnancům o 200 dolarů (4370 korun) měsíčně více za zdravotní pojištění. Společnost uvádí, že nejméně 82 procent jejích zaměstnanců je očkovaných, píše web stanice ABC.

Americký prezident Joe Biden 9. září zadal všem americkým společnostem s více než sto zaměstnanci povinnost požadovat od nich doklad o očkování proti covidu-19 nebo je každý týden testovat. Povinné očkování administrativa zavedla pro zaměstnance a spolupracovníky federálních agentur a úřadů, přistupují k němu ale i některé soukromé společnosti.

Odbory zastřešující americké aerolinky ale nyní Bílý dům žádají o výjimku pro piloty, informuje stanice NPR. Podle Asociace amerických pilotů asi 30 procent ze 14 tisíc amerických pilotů stále není očkováno proti koronaviru. Asociace varuje, že hromadné propuštění těchto zaměstnanců by mohlo vést k závažnému nedostatku pilotů pro rušný konec roku a tím i k výraznému a nežádoucímu snížení počtu letů.

Reklama

Související témata:

Doporučované