Hlavní obsah

Americké archivy vydaly svědectví k dávné smrti tří Čechů v lese

Záhady Josefa Klímy: Vyšetřovací spis zmizel, smrt tří lidí z Rakovnicka dodnes nebyla objasněna.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Případ tří zastřelených funkcionářů v Babicích v roce 1951 zná každý, kdo se zajímá o historii. Velmi podobný a daleko záhadnější případ se odehrál v roce 1952 v Řevničově na Rakovnicku.

Článek

Byla zářijová neděle 1952, když se dva myslivci z Rakovnicka vydali za obec Řevničov na šoulačku.

Byli přibližně kilometr daleko, když se ozvala střelba. Na místě zůstali tři mrtví. Oba myslivci a jeden neznámý muž. Na místě činu se našly polské a československé peníze, falešné doklady, zbraně, tajné inkousty, dalekohled, vysílačka a rozložená mapa. Okamžitě se rozeběhla obrovská pátrací akce. Předpokládaného čtvrtého účastníka přestřelky ale nenašli.

Podle oficiálních závěrů vyšetřování dva myslivci, Karel Jugl a František Mika, funkcionáři zdejší KSČ, spatřili cestou na lov nepřátelského agenta. Chtěli ho legitimovat, cizinec ale vytáhl pistoli. Do přestřelky se zapojil druhý agent, který v poli opodál zakopával vysílačku. Jugl s Mikou byli mrtvi na místě, těžce zraněného agenta zastřelil kolega, aby nemohl mluvit.

Vyšetřovací spis se záhadně ztratil. Oficiální závěry neodpovídají pitevním zprávám, které se nám podařilo najít. Na místě byl prý i někdo další z místních. Existuje proto ještě alternativní teorie, že akce byla provokací Státní bezpečnosti, která potřebovala záminku k rozpoutání teroru v kraji.

O necelý rok později za záhadných okolností zemřel hlavní vyšetřovatel případu.

Na podivný případ by už jen padal prach, kdyby se v amerických archivech nepodařilo objevit dokument, který do řevničovské tragédie vnáší nové světlo. Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Záhady Josefa Klímy z 31. 3. (celý pořad): Proč policie otálela v příběhu unesené Marušky. Svědectví z amerických archivů. A glosy Šimona Pánka a Alexandra Mitrofanova.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované